Tijmen Dokter is Museumtalent 2022

Tijmen Dokter (28) is de winnaar van de Museumtalentprijs 2022. De uitreiking vond plaats tijdens het Museumcongres op 6 oktober 2022. Tijmen onderscheidt zich als jonge erfgoedprofessional door de inno­vatieve wijze waarop hij verbinding weet te leggen tussen collectie en publiek.

[De tekst gaat verder onder de foto]

Museumtalent 2022 Tijmen Dokter (rechts) met RCE-directeur Susan Lammers (links).

Jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de 14 uitstekende professionals die tot kandidaat zijn gesteld voor de editie 2022 van de Museumtalentprijs. Waar Tijmen zich mee onderscheidt, is het vinden van de juiste publieksgerichte vorm om militair-historische inhoud over te dragen. Door zijn enthousiasme, flexibiliteit en inhoudelijke kennis weet hij een weg te vinden in het Nationaal Militair Museum zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, dat staat voor deze jonge museumprofessional bovenaan. Tijmen heeft een intrinsieke motivatie om te scheppen en kennis over te dragen en is hiermee een museumprofessional van de toekomst.

De winnaar

Tijmen is opgeleid als theatermaker en historicus en is werkzaam in Nationaal Militair Museum. Zijn enthousiasme voor militaire geschiedenis is aanstekelijk voor zowel intern als voor bezoekend publiek. Tijmen schrijft, maakt video’s, organiseert lezingen, verzorgt het commentaar in de arena tijdens voertuigdemonstraties. Kortom: een verhalenverteller pur sang die altijd vanuit de inhoud een verhaal op maat weet te maken voor zijn doelgroep. 

Uitreiking en prijs

De uitreiking vond plaats op 6 oktober 2022 tijdens het Museumcongres van de Museum­vereniging. Tijmen ontvangt als Museumtalent een geldprijs van €3.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Tijmen een eigen ontwikkeltraject invullen en kiezen voor een studiereis, opleiding of ander doel om zijn carrière een stap verder te helpen. De twee andere finalisten ontvangen elk €1.500 voor een soortgelijk doel.

Twee andere finalisten

De andere twee finalisten zijn Marie Stel en Tim de Zeeuw. 

Marie Stel (30) is werkzaam in Museum Het Valkhof als conservator. Met veel enthousiasme weet zij de nieuwe missie van het museum uit te stralen: ze legt nieuwe verbanden tussen de tijdvakken en maakt goed onderbouwd inzichtelijk wat de mens al eeuwenlang tot mens maakt. Ze doet dat vanuit haar eigen discipline van de moderne en hedendaagse kunst, maar altijd met grote interesse voor archeologie en oude kunst, voor educatie en activiteiten.

Tim de Zeeuw (28) is collectiebeheerder wetenschappelijke collecties in het Teylers Museum. Dankzij zijn inzet zijn er in vier jaar tijd enkele duizenden titels via de LAMO afgestoten, waardoor de collectiezorg kan worden geconcentreerd op de resterende kerncollectie. Naast zijn werkzaamheden als collectiebeheerder betrekt Tim vol enthousiasme het publiek en levert daarmee buiten zijn eigen functiegebied zeer gewaardeerde bijdragen aan Teylers Museum.

Over de Museumtalentprijs

De Museumtalentprijs is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017 ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de museale collecties in Nederland. Meer informatie over deze talentprijs vindt u op de pagina Museumtalentprijs voor jonge erfgoedprofessionals.