Philips hoofdkantoor aangewezen als rijksmonument

Het voormalige hoofdkantoor van Philips in Eindhoven (1963) is aangewezen als rijksmonument. Tegelijkertijd is hiermee het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965 afgerond.

Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, overhandigde namens staatssecretaris Cultuur en Media Uslu, het rijksmonumentenbordje aan de heer Ten Brinke. Hij nam het bordje en de andere bescheiden die bij de nieuwe status horen in ontvangst namens de nieuwe eigenaren.

Dit Philipsgebouw van architectenbureau Dirk Roosenburg is een icoon voor Eindhoven en heeft nu ook nationale waardering gekregen. De rijksmonumentale status is vooral toegekend vanwege de experimentele bouwtechniek. Bovendien heeft Roosenburg twee van de meest bekende multinationals van Nederland (Philips en KLM) een gezicht gegeven.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Gebouw, het voormalige Philips hoofdkantoor uit 1963 van architectenbureau Roosenburg
Beeld: Pixabay
Voormalige hoofdkantoor van Philips, Eindhoven, 1963, architectenbureau Dirk Roosenburg

Wederopbouwperiode 1940-1965

In totaal zijn 189 objecten en gebouwen aangewezen als rijksmonument in het kader van het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965. Dat lijkt een fors aantal, maar niet als dat afgezet wordt tegen het enorme bouwvolume (ca. 1,5 miljoen) van die tijd. Het gaat om kantoren, stations, scholen, kerken en kloosters, zwembaden, bruggen, parken en bijvoorbeeld begraafplaatsen. Vijf van deze rijksmonumenten staan in Eindhoven:

  • Clarissenklooster (1953) - C.H. de Bever
  • Van Maerlantlyceum (1954) - T. Taen
  • Centraal Station (1956) - K. van der Gaast
  • Evoluon (1961-1966) - L.C. Kalff en L. de Bever
  • Philips Nederland hoofdkantoor (1963) - Bureau Dirk Roosenburg

Terughoudend met aanwijzen rijksmonumenten

Nederland telt ongeveer 63.000 rijksmonumenten en veel zullen er de komende periode niet bij komen. De laatste bewindspersonen zijn terughoudend geweest met het aanwijzen van nieuwe rijksmonumenten. Alleen als het gaat om echte lacunes in het monumentenbestand of tot nog toe verborgen parels, kan van deze beleidslijn afgeweken worden. Er worden nu wel verkenningen uitgevoerd of er mogelijk een aanwijzingsprogramma Post65 moet komen.

Meer informatie over deze bijzondere periode in de architectuurgeschiedenis staat op de webpagina Wederopbouw | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

foto van Albert ten Brinke, eigenaar en ontwikkelaar van vastgoed (links) en Rik Thijs (rechts), wethouder van Cultuur, gemeente Eindhoven en Susan Lammers, algemeen directeur van de RCE voor het voormalige Philips hoofdkantoor
Beeld: ©RCE
Albert ten Brinke, eigenaar en ontwikkelaar van vastgoed (links) en Rik Thijs (rechts), wethouder van Cultuur, gemeente Eindhoven en Susan Lammers, algemeen directeur van de RCE.