Marieke van Winkelhoff wint de W.A. van Es-prijs 2021

De W.A. van Es-prijs 2021 is dit jaar gewonnen door Marieke van Winkelhoff (Universiteit Leiden). De prijs is dit jaar voor de 32e keer uitgereikt.

Portretfoto van de winnaar van de Van Es-prijs Marieke van Winkelhoff
Beeld: ©RCE
De winnaar van de W.A. van Es-prijs 2021 Marieke van Winkelhoff

De W.A. van Es-prijs is een stimuleringsprijs voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie. Aan de prijs, die jaarlijks tijdens de Reuvensdagen wordt uitgereikt, is een oorkonde verbonden en een geldbedrag van € 2000 beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De W.A. van Es-prijs wordt alternerend uitgereikt voor een proefschrift en een masterscriptie. Dit jaar gaat de prijs naar de beste scriptie van de afgelopen twee jaar.

Merovingisch glaswerk

De jury was onder de indruk van de omvangrijke en fraai geïllustreerde RMA scriptie van Marieke van Winkelhoff met als titel Light in the Dark Ages. A conceptual approach to the role of glass vessels in the Merovingian burial rite. Bij het onderzoek heeft zij een oud en algemeen geaccepteerd idee ter discussie heeft gesteld, namelijk dat glazen vaatwerk gedeponeerd in Merovingische graven gerelateerd moet worden aan het drinkgelag/convivium en maaltijden genuttigd in het kader van de begrafenis. Op formidabele wijze heeft Van Winkelhoff een alternatieve oplossing aangedragen dat glazen vaatwerk als lamp gebruikt kan zijn: een overtuigende theorie dat ingrijpende consequenties voor de interpretatie van het grafritueel in de Merovingische tijd heeft.

Jos Bazelmans (RCE) overhandigt de oorkonde aan Marieke van Winkelhoff
Beeld: ©RCE
Hoofd Archeologie van de RCE Jos Bazelmans overhandigt de oorkonde aan Marieke van Winkelhoff