Finalisten Monumententalent bekend

Uit 17 aanmeldingen heeft de jury drie jonge professionals gekozen die meedingen naar de titel Monumententalent 2021. Dit zijn: Ankie Petersen (Ministerie van Defensie/zelfstandige), Ariadne Onclin (Gemeente Almere) en Tom Huizer (De Groene Grachten). Alle drie de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het monumentenveld en hun innovatieve werkwijzen. Op 11 november zal de winnaar bekend gemaakt geworden tijdens het Monumentencongres.

v.l.n.r.: Ankie Petersen, Ariadne Onclin en Tom Huizer.

De winnaar van de Monumententalentprijs ontvangt €7.000 en de overige twee finalisten elk €3.000. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verzorgt de uitvoering van deze stimuleringsprijs. Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijs in het kader van talentontwikkeling. Kandidaten worden voorgedragen door hun opdrachtgever of leidinggevende.

Een gerenommeerde jury met deskundigen vanuit de monumentensector beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op monumentenzorg. Voor de Monumententalentprijs 2021 bestond de jury uit:

  • Susan Lammers, juryvoorzitter (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Agnes Vugts (Raadsaam Erfgoedprojecten, adviseur Mondriaan Fonds)
  • Christian Pfeiffer (winnaar Monumententalentprijs 2019, Bond Heemschut)
  • Marjolein Sanderman (Gemeente Rheden)
  • Flip van de Burgt (Van de Burgt & Strooij)

Over de Monumententalentprijs

Sinds 2014 is de door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingestelde Monumententalentprijs dé stimuleringsprijs voor jonge monumentenprofessionals. De Monumententalentprijs is ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren en biedt jonge talenten tot 32 jaar de kans een eigen in te vullen ontwikkeltraject vorm te geven. Traditiegetrouw wordt de Monumententalentprijs uitgereikt op het Monumentencongres, in 2021 op donderdag 11 november.

Meer informatie over de prijs vindt u op de pagina Monumententalent.