Vorig jaar uw woonhuis-rijksmonument onderhouden? Vraag dan nu subsidie aan

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen binnenkort weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Vanaf 1 maart kunnen deze eigenaren voor instandhoudingskosten die in 2020 gemaakt zijn, gebruikmaken van de subsidieregeling. Dat kan tot en met 30 april. Dit jaar nog onderhoud gepland aan uw rijksmonumentale woonhuis? U kunt dan volgend jaar in dezelfde periode voor dergelijke werkaamheden uw subsidie aanvragen.

Foto van straat met historische huizen en gracht in Bolsward, Friesland
De Kleine Dijlakker in Bolsward (Fr). Foto: RCE

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

De subsidie is bestemd voor regulier onderhoud en voor restauratie van monumentale onderdelen. Het gaat daarbij om sobere, doelmatige en technisch noodzakelijke werkzaamheden. Denk aan onderhoud aan gevels of kozijnen of aan schilderwerk of funderingswerkzaamheden. De subsidie is niet bedoeld voor comfortverbetering, verduurzaming, en onderhoud of vervanging van de keuken, badkamer of cv-installatie.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De woonhuissubsidie is bestemd voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten die een woonfunctie hebben. Zij kunnen de subsidie ook via hun Vereniging van Eigenaren aanvragen. Eigenaren van (certificaten van) aandelen van een Natuurschoonwet-NV of -BV (landgoederen) komen ook in aanmerking voor subsidie voor hun woonhuis-rijksmonumenten.

Bij Subsidie woonhuismonumenten leest u alle informatie over de regeling en hoe u in de periode van 1 maart tot en met 30 april 2021 de subsidie aanvraagt. Ook is er een handig overzicht te vinden van welke werkzaamheden voor subsidie in aanmerking komen en welke niet.

De subsidieregeling heeft vorig jaar de fiscale aftrek voor rijksmonumenten vervangen. Voorheen konden eigenaren daarvoor bij de Belastingdienst terecht. De woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor kosten van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt alle subsidieaanvragen namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.