Geen sloop maar museumhuis in Nagele

In het dorp Nagele kan iedereen vanaf 1 maart het nieuwste museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser bezoeken. Het Museumhuis Polman is geheel ingericht in de stijl van jaren ’50 en maakt deel uit van een project om het unieke dorp Nagele nieuw leven in te blazen.

Nagele ligt in de Noordoostpolder en is ontworpen door bekende namen uit de wederopbouwperiode, zoals Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Cornelis van Eesteren en Mien Ruys. Zij volgden de principes van het Nieuwe Bouwen: licht, lucht en ruimte. Het dorp werd destijds ook wel het modernste dorp van Nederland genoemd.

Tot voor kort ging het echter bergafwaarts met Nagele, totdat besloten werd het dorp een nieuwe toekomst te geven waarin het bijzondere erfgoed een rol speelt. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Noordoostpolder werken hierin sinds 2011 nauw samen met diverse andere partijen. 

Woonhuis in het dorp Nagele
Beeld: Arjan Bronkhorst

De Karwijhof

Een van de belangrijke projecten is de Karwijhof. Dit hof met 32 woningen is het meest gaaf gebleven van alle woonhoven in het dorp. Aanvankelijk zou het volledig gesloopt worden, maar dat werd voorkomen. In plaats daarvan is het door Vereniging Hendrick de Keyser overgenomen met als doel het te restaureren, in combinatie met een museumwoning. Op deze wijze kan het verhaal van wonen in de jaren ’50 aan iedereen verteld worden.

Interieur van woning in Nagele uit de jaren 50 zwart wit foto