Magneetvissen is niet zonder meer toegestaan

Magneetvissen is net als het zoeken met een metaaldetector een gewilde hobby. Maar het is niet toegestaan als het om archeologische vondsten gaat.

Roestige metaalonderdelen, waaronder een fietswiel, uit een gracht gevist en achtergelaten op de stoep
Magneetvissers laten sporen na

Groeiende populariteit magneetvissen

Met grote regelmaat verschijnen er mediaberichten over bijzondere vondsten die met een magneet uit het water zijn getrokken. Ook wanneer er granaten of ander gevaarlijk explosief materiaal gevonden wordt, haalt dit vaak het nieuws. Het is een groeiende zorg voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die dit jaar al meerdere keren per week moest uitrukken om opgeviste munitie veilig te verwijderen. De populariteit van magneetvissen groeit, maar het kent ook een keerzijde.

Magneetvissen, mag dat wel?

Magneetvissen is niet gelegaliseerd. De uitzondering op het opgravingsverbod voor zoeken en graven met een metaaldetector geldt alleen op het land en niet in het water (Besluit Erfgoedwet).  Archeologische voorwerpen in het water mogen niet verplaatst of meegenomen worden, dus ook niet met een magneet uit het water gehaald.

Overtreding Erfgoedwet

Een gemeenteambtenaar die met een magneet fietswrakken van de bodem van de gracht opvist, overtreedt de Erfgoedwet niet. Maar iemand die met een magneet hoopt een mooie post-Middeleeuwse sleutel te vinden of een vondst uit de WOII overtreedt de wet wel.

Om te zorgen dat je de Erfgoedwet niet overtreedt, is het dan ook aan te raden sommige locaties te mijden. Wie bijvoorbeeld in kasteelgrachten of kanalen van historische binnensteden met een magneet vist, neemt het risico de Erfgoedwet te overtreden en loopt daarmee kans op een boete.

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed houdt toezicht op het naleven van de Erfgoedwet.