13 september Lood om oud ijzer: de waarde van muntvondsten

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Amersfoort + online

Tijdens de nieuwste editie van deze netwerkbijeenkomst staat de waarde van muntvondsten centraal. 'Lood om oud ijzer' is hét forum over onderzoek van metaalvondsten, en ontmoetingsplek van professionals en vrijwilligers in de archeologie. Voor programmabijdragen is het nu mogelijk een voorstel in te dienen.

Muntvondsten oefenen sinds mensenheugenis een speciale aantrekkingskracht uit. Ze vormen al eeuwenlang het object van de verzamelwoede van particuliere numismaten, penningkabinetten en musea. Als verzamelobjecten vertegenwoordigen ze geldelijke waarde. ‘Wat zou deze munt waard zijn?’, zo zal menig vinder zich afvragen. Maar muntvondsten vertegenwoordigen ook andere waarden. Ze vertellen uiteenlopende verhalen over het verleden. Munten vormden een betaalmiddel en konden met het oog op veiligheid begraven worden. Ze werden echter niet alleen als geld gebruikt, maar bijvoorbeeld ook als offergave of sieraad. 

Programma

De dag staat in het teken van lezingen en presentaties rond het thema muntvondsten. Ook voor meer praktische vragen is ruimte: hoe verloopt de registratie van munten in Nederland of welke verzamelwijze en behandeling zijn belangrijk voor een goede interpretatie ervan? Het definitieve programma en de mogelijkheid tot aanmelden volgt.

Oproep: bijdragen gezocht!

In de ochtend zullen archeologen en andere professionals presentaties geven. ’s Middags staat de bijeenkomst vooral open voor bijdragen door vrijwilligers in de archeologie. Voorstellen voor bijdragen (presentaties van maximaal 15 minuten) zijn daarom van harte welkom. Uw suggestie, met de titel van de bijdrage en een korte toelichting in twee of drie zinnen kunt u sturen naar Tessa de Groot (t.de.groot@cultureelerfgoed.nl).