20 juni Ronde Tafel Cultuurgoederen en WOII – De toekomst van geroofde kunst in musea

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam

Op 20 juni organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier een Ronde Tafel over de toekomst van geroofde kunst in de context van de Tweede Wereldoorlog in musea.

De komende tijd gaat de babyboomgeneratie met pensioen en vloeit er een golf aan kunstwerken de markt op of wordt direct geschonken aan musea. Zijn musea en handel er klaar voor om tijdig en volledig de herkomst te verifiëren? Hoe doe je dat als het om een gift gaat, of om een snel te nemen besluit tot koop? En wie heeft hier welke taak? Over deze en andere vragen praten specialisten uit de museale sector en de handel. Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Voorafgaand aan de Ronde Tafel is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Beroofd’ te bezoeken, met een inleiding door conservatoren Mara Lagerweij (Rijksmuseum Amsterdam) en Julie-Marthe Cohen (Joods Museum). U bent van harte welkom!

Tafelgasten: Henrike Hövelmann (Manager collecties & kennis, Joods Cultureel Kwartier), Mark Grol (directeur PAN Amsterdam, Jip van Reijen  (conservator Oude Kunst Bonnefantenmuseum) en Geert Jan Janse (directeur Vereniging Rembrandt).

Gespreksleiding: Siebe Weide en Liza Lebedeva.

Deze Ronde Tafel is de derde in een serie van drie ronde tafelgesprekken over huidige en toekomstige vraagstukken rondom restitutie Cultuurgoederen WOII; een van de activiteiten die de RCE organiseert om stil te staan bij het 25-jarig bestaan van het Restitutiebeleid Cultuurgoederen en WOII in Nederland. Dit evenement vindt tevens plaats in het kader van het Looted Art & Judaica Project, mede-gefinancierd door de Europese Unie.