18 april Platform Archeologie: Manifest voor de toekomst

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort

Deze keer is het platform Archeologie ingestoken als een brede discussiemiddag, in workshops, met als uitkomst de eerste versie van een manifest voor de toekomst.

De wereld van de archeologie is voortdurend in beweging. Veel gaat goed, maar er zijn ook veel zorgen en een groeiend gevoel dat het anders moet. Wat de grote problemen zijn in de archeologie, dat is inmiddels wel duidelijk. De grote vraag is welke oplossingen wij zelf kunnen aandragen. Hoe urgent is de oprichting van een archeologengilde? Hoe kan collegiale toetsing een rol spelen? Welke rol krijgt het PvE? Hoe kunnen universiteiten beter aanhaken? Hoe kunnen we elkaar beter vinden en vertrouwen? In hoeverre is er een imagoprobleem? En zo ja, hoe pakken we dat aan? En wat vinden de jongere generaties archeologen? Alle suggesties worden deze middag geïnventariseerd en geprioriteerd, met als eindresultaat een open brief aan onszelf met een reeks aanbevelingen: ‘Wij, alle archeologen van Nederland, vinden dat het nu tijd is voor ….’

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. U kunt deze bijeenkomst alleen op locatie in Amersfoort bijwonen. De bijeenkomst wordt niet opgenomen of gestreamd. 

Programma

Tijd Onderwerp
13.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
14.00 Welkom en inleiding door Jos Bazelmans, RCE
Toelichting werkvorm door Liesbeth Theunissen, RCE
14.30 Eerste ronde in workshops 
15.05 Pauze
15.25 Tweede ronde in workshops
16.00 Plenaire terugkoppeling en het opzetten van de eerste versie van het manifest
Onder begeleiding van Wouter Roessingh (ADC ArcheoProjecten), Ilse Schuuring (gemeente Tiel), Eric Norde (RAAP) en Richard Jansen (Universiteit Leiden)
17.00 Afsluiting
Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken.