10 april Ronde Tafel Cultuurgoederen en WOII– De toekomst van herkomstonderzoek: ten minste houdbaar tot?

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 5211 HT 's-Hertogenbosch

Op 10 april, International Provenance Research day, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het Expertisecentrum Restitutie (ECR/NIOD) een Ronde Tafel over de toekomst van herkomstonderzoek.

Herkomstonderzoek bloeit als nooit tevoren. Met nieuwe technieken en voortschrijdende digitalisering worden nieuwe bronnen aangeboord, het onderzoek naar de NK-collectie is hervat, musea en marktpartijen doen veel en aan de UvA is de master Restitution Studies opengesteld. Herkomstonderzoek is, kortom, een vak geworden. Maar zijn er wel de juiste vakopleiding en carrièrekansen? Hoe verhoudt herkomstonderzoek van een kunstwerk zich tot historisch onderzoek in den brede en wat vereist dat van een herkomstonderzoeker en van de opleiding daartoe? Wat is de invloed van ontwikkelingen rondom koloniaal erfgoed op het herkomstonderzoek naar geroofde kunst uit de Tweede Wereldoorlog? Over deze en andere vragen praten specialisten uit de academische wereld en de onderzoekspraktijk in de museale sector, de handel en het NIOD. Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek. U bent van harte welkom!

Tafelgasten: Dr. Klaas Stutje (senior onderzoeker, NIOD),  prof. Dr. Gregor Langfeld  (UvA / Open Universiteit,  coördinator onderzoeksgroep Looted Art: Provenance Research and Restitution in the Netherlands en co-coördinator van de UvA Master Restitution Studies), Emilie den Tonkelaar (Herkomstonderzoeker en Specialist Oude Meesters, Hoogsteder & Hoogsteder) en Hester Kuiper (herkomstspecialist WOII, Rijksmuseum Amsterdam).

Gespreksleiding: Siebe Weide en Liza Lebedeva

Deze Ronde Tafel vindt plaats tijdens de eerste bijeenkomst van het Platform Herkomstonderzoek en is de tweede in een serie van drie ronde tafelgesprekken over huidige en toekomstige vraagstukken rondom restitutie Cultuurgoederen WOII; een van de activiteiten die de RCE organiseert om stil te staan bij het 25-jarig bestaan van het Restitutiebeleid Cultuurgoederen en WOII in Nederland.

Aanmelden

Deze Ronde Tafel is een programmaonderdeel van Platform Herkomstonderzoek dat duurt van 13:00-17:00 uur. Aanmelden kan alleen voor het hele platform.