13 december Slim geregeld. Ontwikkelingen van het binnenklimaat in erfgoedinstellingen

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

 • Datum
 • Tijd -
 • Locatie Auditorium Technische Universiteit Eindhoven

Sprekers uit Nederland en Vlaanderen zullen de laatste ontwikkelingen en nieuwste inzichten op het gebied van de omgang met het binnenklimaat in erfgoedinstellingen presenteren. De stichting Erfgoedklimaat organiseert dit symposium samen met haar Vlaamse partner FARO. 

In de afgelopen periode hebben we kunnen constateren dat voor veel grote, maar ook zeker kleine, musea het energievraagstuk steeds belangrijker wordt. De balans vinden tussen collectiebeheer en energiegebruik is voor veel musea een ingewikkelde puzzel.

Wat zijn de nieuwe trends in het denken over het binnenklimaat voor erfgoedinstellingen? Hoe groot is de kans op klimaatschade en wat weten we meer over de kosten en de ingrepen voor klimaatbeheersing in het gebouw en de daarmee verbonden risico’s voor de collectie? Hoe realiseer je een goed klimaat in de praktijk? Krijg je waar voor je geld?

Deze dag is speciaal voor collectiebeheerders, monumentenzorgers, installateurs, inspecteurs, adviseurs en architecten die met vragen hierover te maken krijgen zodra ze collecties willen huisvesten in een (bestaand) gebouw of geconfronteerd worden met ingrijpende renovaties. 

Aan het eind van de dag wordt u in de gelegenheid gesteld met alle sprekers en experts te praten en uw vragen te stellen.

Meer informatie, programma en aanmelden

Meer informatie, het programma en het aanmeldformulier voor dit symposium staan op de tijdelijke website 'Slim geregeld'

Stichting Erfgoedklimaat

Stichting Erfgoedklimaat heeft als doel om kennis uit te wisselen door experts uit de praktijk en academici bijeen te brengen. Door met elkaar in discussie te treden worden in gezamenlijkheid de noden van het erfgoedveld in kaart gebracht en oplossingen gedefinieerd die daar optimaal bij aansluiten. Op dit moment bestaat het netwerk uit de volgende partners: 

 • De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Bart Ankersmit & Marc Stappers) 

 • De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed  (Nina Duggen)

 • Het Rijksvastgoedbedrijf (Jaap de Jonge) 

 • De Technische Universiteit Eindhoven (Rick Kramer)

 • Dyseco (Marco Martens) 

 • Kröller Müller Museum (Jean Hilgersom) 

 • Raadsaam Erfgoedprojecten (Agnes Vugts) 

 • Het Nationaal Archief (Gabrielle Beentjes)

 • KB Nationale Bibliotheek (Foekje Boersma)