09 juni Symposium Upstairs / Downstairs

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn organiseert samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op 9 juni 2022 het symposium Upstairs / Downstairs.

Tijdens het symposium staat de sociale diversiteit in historische Nederlandse huizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw in al zijn facetten centraal. Hoe lagen de sociale verhoudingen tussen de vermogende huiseigenaren en hun hardwerkende personeelsleden? En waar werkten en woonden ze? Het contrast tussen de rijk versierde interieurs en levensstijl van de huiseigenaren en de sobere vertrekken van het personeel is vaak groot.

Een klein aantal museumhuizen en kastelen in Nederland heeft de historische personeelsvertrekken (her)ingericht. Hier wordt naast het ‘upstairs’ verhaal ook het ‘downstairs’ verhaal verteld en dat doet ieder historisch huis op zijn eigen manier. Hoe verliep het (her)inrichtingsproces; wat waren de doelstellingen, waar kwam de inspiratie vandaan en wat moest er gebeuren voordat de bezoeker uiteindelijk de wereld van het huispersoneel kon beleven?

Prominente sprekers en locatiebezoek personeelsvertrekken Huis Doorn

Met prominente gastsprekers als Paul Rem (conservator Paleis het Loo), Ileen Montijn en Barbara Henkes (historici), prikkelende locatiebezoeken aan de bijzondere recent heringerichte dienstvertrekken van Museum Huis Doorn zal het symposium een dag vol kennis en verdieping worden.

Meer informatie over het programma en vindt u op huisdoorn.nl.

Door de grote belangstelling zijn er helaas geen kaarten meer beschikbaar.