04 november Archeologiebestel - zeepkistensessie

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Deze webinar is een digitale zeepkistsessie. Tot 28 oktober was het mogelijk jouw visie in te sturen, en uit de vele reacties koos de programmacommissie vier archeologen om hun verhaal te doen. Op 4 november beklimmen zij hun digitale zeepkist om hun visie én mogelijke oplossingen te delen. Na afloop van deze reflecties gaan de sprekers, de moderator en de online deelnemers in gesprek.

Wat vind jij eigenlijk van de werking van de archeologische monumentenzorg in Nederland? Bijvoorbeeld van de kwaliteit van archeologisch onderzoek, marktwerking in de archeologie, publieksbereik en participatie, de arbeidsmarkt, de rol van de overheid?

"Als het veldwerk gedaan is, trekt men de deur achter zich dicht. En er is niemand die dan nog weet wat dat onderzoek heeft opgeleverd"

De organisatie van dit online evenement is in handen van Archeologie 3.0, de NVvA en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (ministerie van OCW). In 2020 worden de effecten van de archeologische onderdelen van de Erfgoedwet nader bezien. Samen met belanghebbenden in de archeologische monumentenzorg wil het ministerie van OCW de werking van de Erfgoedwet in de praktijk inzichtelijk maken en toetsen aan de doelstellingen van het Verdrag van Valletta. Voor sommige onderdelen wordt nader onderzoek gedaan. De minister zal aan de Raad voor Cultuur vragen een advies uit te brengen. Ook wil zij graag horen wat er leeft in het veld. Dit najaar worden er diverse online bijeenkomsten georganiseerd rond de thema’s uit de evaluatie van de Erfgoedwet op het onderdeel archeologie.

“In mijn ogen is marktwerking desastreus voor de kwaliteit van archeologisch onderzoek, de arbeidsmarkt, publieksbereik en participatie”

Alle ingezonden en gedeelde reflecties worden gebundeld en meegenomen in de gedachtevorming rondom de evaluatie en in de adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur.

Meer informatie over de evaluatie van de erfgoedwet onderdeel archeologie, deze sessie en andere digitale bijeenkomsten.

“Minder opgravingen, meer topgravingen”

Aanmelden

De bijeenkomst vindt online plaats, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan met  dit formulier. Vooraf ontvang je een link voor deelname aan dit webinar.

Programma

Tijd

Onderdeel

16:00

Digitale inloop

16:05

Welkom door moderator, Mariëtte Pennarts-Pouw, regiohoofd RCE

16:10

Inleiding met toelichting en keuze invulling van de sessie, Annemarie Luksen-IJtsma, adviseur archeologiebeleid RCE

16:20

Reflecties van Maarten Groenendijk, Wouter Vos, Carolien van Loon en Gajus Scheltema: presentatie en discussie

17:20

Afronding door moderator Mariëtte Pennarts-Pouw in gesprek met Axel Muller (Archeologie 3.0) en Anneleen Van de Water (NVvA)

17.30

Einde webinar

Logo NVvA
Logo Archeologie 3.0