18 september Interieurplatform - Keramische pracht; tegels in het interieur

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online bijeenkomst

In bijna alle monumentale interieurs bevinden zich tegels, op de vloer of aan de wand. Tegels hebben een grote verscheidenheid in vormen, materialen en toegepaste technieken. Het uiterlijk en de erop aangebrachte patronen zijn nog altijd in ontwikkeling. Of het nu gaat om karakteristieke Delfts blauwe tegels, de kenmerkende 20ste-eeuwse cementtegels of de nostalgische tegels uit de badkamer van onze jeugd: veel mensen hebben iets met tegels. Deze fascinatie blijkt alleen al uit het grootschalige hergebruik van oude tegels.

Tijdens de bijeenkomst zullen vier sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun kennis met ons delen en ingaan op vragen als: waarom waren de vroege Nederlandse tegels internationaal zo gewild, wat was het geheim van de productie ervan, welke technische ontwikkelingen hebben de tegels zoal doorgemaakt en met welke uitdagingen heeft de restaurator tegenwoordig te maken.

Helaas is het door Covid-19 nog niet mogelijk om weer een Interieurplatform in Amersfoort te organiseren. Daarom bieden we dit keer een online versie van het platform. Een voordeel hiervan is dat we relatief eenvoudig enkele buitenlandse sprekers aan het woord kunnen laten.

Speciaal voor de deelnemers biedt uitgeverij Primavera Pers vijf publicaties van de grote tegelkenner Jan Pluis aan met korting. Tijdens het online platform delen we een kortingscode waarmee u een of meer van deze boeken met 20 procent korting kunt aankopen.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt online plaats. Deelname is gratis, maar we vragen wel om u aan te melden.

Na aanmelding ontvangt u enkele dagen voor 18 september een mail met een link en instructies.

Programma

13.00 uur Start inloop online wachtruimte
13.30 Welkom door de dagvoorzitter
13.35 Kostbaar en zeer geliefd, de Nederlandse tegel in de Gouden Eeuw. door Hans van Lemmen, zelfstandige tegelhistoricus in Engeland
14.05 Vragen & discussie
14.15 Korte pauze
14.20 'Een verkeerde loop in 't vuur': onderzoek naar de problemen bij de productie van 17e en 18e eeuwse Nederlandse tinglazuur tegels. door Kate van Lookeren Campagne, hoofddocent conservering en restauratie glas en keramiek Universiteit van Amsterdam
14.50 Vragen & discussie
15.00 Pauze
15.15 Glanzende wanden en slijtvaste tapijten. Tegels in het 19e- en 20e-eeuwse interieur. door Mario Baeck, zelfstandig postdoctoraal onderzoeker en gastdocent Universiteiten Gent en Antwerpen
15.45 Vragen & discussie
15.55 Korte pauze
16.00 Van oplopende spanningen tot scherven; over de restauratie van tegels in monumentale interieurs. door Michiel Overhoff, restaurator/eigenaar Restauratieatelier Overhoff
16.30 Vragen & discussie
16.40 Afsluiting door dagvoorzitter
16.45 Gelegenheid om online na te praten