13 februari Archeologieplatform - De Atlas van Nederland in het Holoceen in 2030

Activiteitendata
-
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

In Nederland beschikken we over een unieke reeks van paleogeografische kaarten van ons land in het Holoceen. Tijdens dit Archeologieplatform hebben we het over de toekomst van paleogeografisch onderzoek in Nederland en over de toekomst van (paleogeografische) atlassen.

De kaarten gemaakt door Peter Vos en Sieb de Vries, vormen het resultaat van een decennialange, intensieve samenwerking tussen geologen, bodemkundigen, fysisch-geografen en archeologen. De kaarten werden in 2010 in de Atlas van Nederland in het Holoceen samengebracht.

Onlangs verscheen bij Prometheus de 9de herziene druk, met twee nieuwe kaarten, en werd het tienduizendste exemplaar verkocht. Binnenkort verschijnt bij Amsterdam University Press de eerste Engelstalige versie. Om dit succes te vieren, praten we tijdens deze bijeenkomst graag met u door over hoe de Atlas van Nederland in het Holoceen er in 2030 uitziet.

Dit platform wordt georganiseerd door Deltares, TNO en de RCE.

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis toegankelijk, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Meld u aan onderstaand aanmeldformulier.

Programma

Tijd

Onderwerp

9.30 

Inloop met koffie en thee

10.00 

De nieuwste inzichten in de kustontwikkeling van Noord-Duitsland, Dr. Frederike Bungenstock, Niedersächsisches Insitut für Küstenforschung, Wilhelmshaven

Thematische varianten op de Bosatlas en een visie op de toekomst van atlassen, Peter Vroege, Noordhoff Uitgevers

Potentie van GeoTop (de 3D-modellering van de Nederlandse ondergrond) voor paleogeografisch onderzoek, Dr. Michiel van der Meulen, TNO

Een voorstelling van paleogeografische kaarten van Nederland in 2030, Dr. Kim Cohen, Universiteit Utrecht

Uitdagingen om een beter beeld te krijgen van veenontwikkeling in Pleistoceen Nederland, Dr. Roy van Beek en Cindy Quik, Universiteit Wageningen

13.00 

Afsluiting

U kunt na afloop op eigen gelegenheid lunchen in ons bedrijfsrestaurant.