02 oktober Platform Groen erfgoed - Toerisme

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

Op woensdagmiddag 2 oktober 2019 vindt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het platform Groen erfgoed plaats. Dit keer staat het thema toerisme in relatie tot groen erfgoed centraal.

Welke invloed heeft toerisme op de instandhouding van groen erfgoed? Welke bezoekers voelen zich aangetrokken tot Nederlandse tuinen, parken en andere groengebieden? Wat is het aanbod in Nederland en sluit dat aan op de (potentiële) vraag? We gaan met elkaar in gesprek over de baten: komen deze wel terecht daar waar de kosten voor het groenbeheer worden gemaakt? Naast de financiële baten bespreken we ook de andere voordelen van het ontvangen van bezoekers.

Aanmelden

Deelname is gratis, maar u moet zich wel aanmelden. U kunt zich inschrijven via dit formulier

Programma

13:00

Inloop

13:30

Welkom door Peter Smink, dagvoorzitter en lid programmacommissie platform Groen erfgoed

Toerisme en groen erfgoed: kansen en risico’s
Hans Renes, historisch-geograaf Universiteit Utrecht geeft een overzicht van de kansen en risico’s van de positionering van groen erfgoed als reisdoel voor bezoekers.

Landart laat bezoekers de verbinding tussen kunst en landschap ervaren

Martine van Kampen, conservator van Stichting land Art Flevoland, laat zien hoe een kleine organisatie de monumentale landschapskunstwerken in Flevoland onder de aandacht brengt van een breed publiek, onder meer door bus tours en activiteiten te organiseren.

Vragen en Speakerscorner

15.00

Pauze

15.30

De verhaallijn Kastelen en Buitenplaatsen van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen
Arno Ruis, van Ruis&Reuring, ontwikkelde een programma met onder meer 30 kasteelmusea en -tuinen door Nederland in opdracht van NBTC Holland Marketing. Doel: meer Duitsers en meer Belgen naar onze buitenplaatsen krijgen. Het programma is inmiddels 2 jaar in uitvoering. Arno vertelt over de totstandkoming, aanpak en de resultaten van de inspanningen op het gebied vanmarketing.

Koning, Klant
Willem Zieleman, Adviseur Tuinen, Paleis het Loo, vertelt over de ontwikkelingen op Paleis het Loo die een nieuw gebruik van de tuin vragen. Het gebruik van de tuin geeft draagvlak voor de instandhouding maar veroorzaakt ook slijtage.

16:30

Discussie

16:45

Afsluiting en drankje