Aan de slag met collectiewaardering

Een collectiewaardering kan verhelderende inzichten opleveren. Door mogelijke (niet financiële) waarden te onderzoeken en onder woorden te brengen kan de collectiebeheerder weloverwogen beslissingen nemen ten aanzien van objecten en (deel)collecties.

Het helpt ook om verhalen achter de collectie beter toegankelijk te maken, om de betrokkenheid van bezoekers bij de collectie te vergroten en om uit te leggen waarom museale objecten en collecties bescherming en zorg verdienen.

Voordat u met een collectiewaardering begint, is het nodig dat een aantal zaken al helder geformuleerd is, zoals de missie van het museum, een duidelijke visie op de collectie en het collectieprofiel. Daarna kan het team aan de slag.

Drie fasen, zes stappen

De aanpak van Op de museale weegschaal, voor het waarderen van collecties en objecten, bestaat uit de volgende drie fasen en zes stappen:

Fase 1: voorbereiding

  • Stap 1 - formuleer de aanleiding en vraagstelling
  • Stap 2 - bepaal wat u gaat waarderen, binnen welke referentiekaders en wie de belanghebbenden zijn
  • Stap 3 - bepaal welke criteria voor de waardering relevant zijn en stel het waarderingskader vast

Fase 2: uitvoering waardering

  • Stap 4 - ken scores toe en onderbouw ze met argumenten

Fase 3: verwerking en besluit

  • Stap 5 - verwerk de resultaten
  • Stap 6 - neem een besluit en onderneem actie

De stappen bieden een houvast om argumenten te verzamelen en onder woorden te brengen waardoor het mogelijk is om waarden toe te kennen aan objecten en collecties. Daarbij kunnen ook bijvoorbeeld hun maatschappelijke of artistieke waarde tegen elkaar afgewogen worden.

Tot slot worden de resultaten van de waardering in het collectiemanagement opgenomen.