Verweesde werken

Verweesde werken zijn auteursrechtelijk beschermde werken waarvan de rechthebbenden niet bekend zijn of niet te achterhalen, ook niet na zorgvuldig onderzoek.

Still uit de film Duivel uit 1917 van Theo Frenkel sr. Frenkel overleed in 1956 en had geen erfgenamen
Still uit de film Duivel uit 1917 van Theo Frenkel sr. Frenkel overleed in 1956 en had geen erfgenamen

Creatieve werken zonder rechthebbenden

Musea, archieven en bibliotheken hebben veel verweesde werken in hun collectie, zoals boeken, kranten, magazines, dagbladen en tijdschriften; visuele werken en audiovisuele werken en fonogrammen die erfgoedorganisaties in het verleden hebben aangekocht of door schenking hebben gekregen. Musea en archieven willen ook dit soort werken graag digitaliseren en openbaar maken voor het publiek. Daarvoor moet een erfgoedorganisatie op zoek naar de rechthebbenden. In veel gevallen lukt dat niet.

Digitale zichtbaarheid soms toch mogelijk

Met de Europese richtlijn Verweesde werken,  Richtlijn nr. 2012/28/EU inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken (PDF 1 MB) is het mogelijk om deze werken onder bepaalde voorwaarden toch online beschikbaar te stellen. Op deze pagina's leest u wat die voorwaarden zijn. Samen met het stappenplan kunt u snel vaststellen of het verweesde werk digitaal ontsloten mag worden.

Nationaal loket

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is aangewezen als nationaal loket verweesde werken voor Nederland. Hier worden de resultaten gemeld van de zorgvuldige zoektocht naar rechthebbenden. Ook heeft het loket de taak om de lijst met vindplaatsen van bronnen actueel te houden.