SPECTRUM

SPECTRUM is de internationale standaard voor collectiemanagement en is bedoeld voor de praktijk van museale documentatie en bedrijfsvoering. De handleiding is ontwikkeld voor én door museumprofessionals.

De handleiding bestaat uit twee delen:

  1. Een set van 21 procedures die de belangrijkste managementprocessen in collectiebeherende instellingen laten zien. Deze procedures gebruikt u voor het herzien of verbeteren van collectiemanagement binnen elk soort instelling met een (eigen) collectie.
  2. Een set van informatiegroepen die een instelling dient te verzamelen ten behoeve van toegankelijkheid en efficiency.

Wat is SPECTRUM-N?

Collections Trust in Londen startte met de ontwikkeling van SPECTRUM in 1994 en is nog steeds de eigenaar. De Nederlandse vertaling, SPECTRUM-N 1.0, is ontwikkeld in 2008. Deze bevat de voor Nederland en Vlaanderen relevante wet- en regelgeving. 

SPECTRUM-N1.0 is uitgebracht door het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO en Stichting Landelijk Contact Museumconsulenten. Sinds 2011 beheert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze versie.

Momenteel wordt gewerkt aan de vertaling van SPECTRUM 5.0. Zodra deze nieuwe Nederlandse versie beschikbaar is, maken we die ook via deze website beschikbaar. 

Wat zijn de SPECTRUM stroomdiagrammen?

Naast SPECTRUM-N 1.0 zijn de procedures ook als stroomdiagrammen te downloaden. Hierdoor is SPECTRUM-N handzamer en nog makkelijker te raadplegen. Voor zaken rondom beleid en wettelijk kader verwijzen we naar 1.0. Daarom blijven beide versies via deze website beschikbaar.

SPECTRUM gebruiken

SPECTRUM-N 1.0 en SPECTRUM-N Stroomdiagrammen zijn gratis te downloaden. Ze zijn bedoeld voor gebruik in de praktijk en niet voor commerciële doeleinden.