Spectrum

Spectrum is de internationaal toegepaste standaard voor collectiemanagement, en is bedoeld voor de praktijk van museale documentatie en bedrijfsvoering. De toepassing van de standaardprocedures is een garantie voor goed collectiebeheer.

Collections Trust Londen, de Britse organisatie die musea ondersteunt met het ontwikkelen van standaarden en adviezen, startte met de ontwikkeling van Spectrum in 1994. Nu is er een nieuwe versie ontwikkeld: Spectrum 5.0. Deze is ook beschikbaar in het Nederlands.

Met deze vijfde editie verzekert Collections Trust dat Spectrum actueel blijft voor het collectiemanagement bij grote en kleine musea. De verbeterde inhoud is getest door het museale veld zelf. Alle vernieuwingen vindt u terug in de Nederlandse vertaling.

Wat is nieuw?

Spectrum 5.0 is interactief. Dat maakt het zoeken en schakelen tussen procedures eenvoudiger. Ook is het taalgebruik toegankelijker dan in eerdere versies.

Andere verschillen met de vorige Nederlandse versie:

  • de procedures zijn afzonderlijk te downloaden;
  • elke procedure wordt afgesloten met een schematische weergave;
  • enkele procedures zijn van naam veranderd om de inhoud te verduidelijken;
  • een paar procedures zijn komen te vervallen (maar de inhoud werd opgenomen in andere procedures), en
  • twee nieuwe procedures zijn toegevoegd aan de standaard.

De nieuwste vertaling bevat informatie over de voor Nederland en Vlaanderen actuele en relevante wet- en regelgeving die apart te benaderen is, los van de procedures.

De vertaling van de Nederlandse versie is uitgevoerd door een werkgroep van musea, het Landelijk Contact van Museumconsulenten LCM, FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en de Museumvereniging.

Ontdek Spectrum 5.0 via de website van Collections Trust.