Soorten schilderwerk

Schilderwerk beschermt een gebouw of ander oppervlak tegen weersinvloeden. De kleurstelling van het schilderwerk heeft daarnaast ook een decoratieve waarde, bijvoorbeeld bij een wandschildering.

Waarderen en inventariseren van het schilderwerk

Door te weten waar en waarop het schilderwerk zich bevindt en wanneer het is geverfd, is de waarde van het schilderwerk beter in te schatten. Soms schuilt er een heel verhaal achter de kleuren die gebruikt zijn. Ook zijn de schadeoorzaken beter te bepalen en is duidelijk wat nodig is om het te herstellen. Inzicht hierin helpt de eigenaar of schilder bij het maken van keuzes.

De plaats van het schilderwerk

Bij buitenschilderwerk gaat het meestal om onderdelen van de gevel of het dak, zoals kozijnen en boeidelen. Regelmatig onderhoud van dit buitenwerk verlengt de levensduur van architectonische elementen.

Voorbeelden van binnenschilderwerk zijn betimmeringen zoals een lambrisering, en plafondschilderingen of een schouwstuk boven de haard. Het periodiek schilderen van het binnenwerk is minder urgent. Het kan zelfs zo zijn dat historische verflagen – al dan niet voorzien van decoraties - hier decennia of zelfs eeuwen in het zicht blijven. Die verflagen kunnen waardevol zijn.

Periode schilderwerk

Schilderwerk uit de 17de eeuw heeft andere eigenschappen dan die uit de 20ste eeuw door stijlverschillen. Vooral het gebruik van kleur is daar een goed voorbeeld van: kleurgebruik varieert per stijlperiode. Ook materialen en technieken zijn door de eeuwen heen verschillend toegepast.

Ondergrond schilderwerk

Er kan op heel veel ondergronden geschilderd worden. Denk aan verf op hout, textiel, metaal, steen, pleister, glas of keramiek. Deze ondergronden vragen vaak om een eigen specifiek gebruik van materialen en technieken. De schilder zal ze bij het opnieuw schilderen anders behandelen. Een metalen buitenhek heeft een andere aanpak nodig dan een gepleisterde wand.
Ook de restaurator kijkt naar de ondergrond. Die gebruikt voor goudleerbehang andere technieken dan voor een geschilderd behangsel.

Verfsoort

Het bindmiddel van de verf bepaalt het soort verf. Voorbeelden hiervan zijn kalk, caseïne, lijnolie, alkyd en acryl. De verschillende verfsoorten hebben allen hun hun eigen uitstraling en afwerking.

  • Kalk is de afwerking die passend is voor decoratief stucwerk of als wandafwerking in oude gebouwen;
  • De techniek met caseïneverf is geschikt voor decoraties. Het geeft een mat oppervlak en lijkt op de frescotechniek, maar de kleuren zijn dieper.
  • Acrylverf geeft minder kans op gele verkleuringen dan traditionele lijnolieverf. Tegenwoordig is lijnolieverf ook in wateroplosbare variant verkrijgbaar. Dit is een van de meer duurzamere verfsoorten, het bestaat uit natuurlijke grondstoffen in plaats van de voor mens en milieu belastende fossiele grondstoffen.