Schilderingen op muur en plafond

Schilderingen zijn voorstellingen die met verf op een wand, vloer, gewelf of plafond zijn aangebracht. Ook wel monumentale schilderkunst genoemd. Het kan ook gaan om gepenseeld werk, een tekening of graffiti.

Omgaan met een interieurschildering

De wijze waarop schilderingen gewaardeerd of hersteld worden is vaak niet los te zien van de ondergrond waarop zij zijn aangebracht. Omdat interieurschilderingen vaak van bijzondere culturele waarde zijn, heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brochures gemaakt over de omgang met interieurschilderingen. Er zijn brochures over schilderingen op hout, papierbehang en muurschilderingen.

Beeld: Bernice Crijns, 2000
Tijdens de verbouwing van de Carré in Amsterdam wordt in de kap een onverwachte vondst van vervuilde fragmenten van een beschilderde bespanning gedaan. Ze blijken afkomstig uit de beginperiode van het circustheater.

Schildering ontdekt? Meld het ons!

Deze schilderingen kunnen heel waardevol zijn doordat ze iets zeggen over het pand of een bepaalde periode. Ook al zien ze er vaak in eerste instantie niet zo uit. Bij de ontdekking van een schildering vraagt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om dat te melden. De Checklist onverwachte vondst van een schildering laat zien wat u kunt doen.

Leren van restauraties uit het verleden

Veel muurschilderingen in kerken zijn vanaf 1870 ontdekt en blootgelegd. Daarna zijn zij regelmatig gerestaureerd om verval tegen te gaan. Ondanks het onderhoud, is de toestand van sommige van deze schilderingen minder goed (ten opzichte van recent blootgelegde schilderingen en moderne monumentale schilderkunst).

Waar ligt dit aan? Zijn de uitgevoerde restauraties effectief of moeten we op zoek naar andere manieren? De RCE doet hier samen met het veld onderzoek naar.

Graffiti en schilderingen in militaire gebouwen

Forten en bunkercomplexen zijn dikwijls voorzien van geschreven of geschilderde uitingen op de muren, nagelaten door de bewoners en gebruikers. Hoe kan dit persoonlijke erfgoed behouden worden en de culturele biografie van de gebouwen versterken? Zoals bij de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De RCE helpt beheerders en stakeholders hierin, door hen handvaten te geven om de schilderingen en tekeningen beter te waarderen, te selecteren, te behouden en te gebruiken bij de ontwikkeling van de nieuwe functies van de forten.