Praktijkvoorbeelden Schilderwerk en kleurhistorie

De RCE onderzoekt projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor ieder die te maken krijgt met erfgoed. Om deze inzichten toegankelijk te maken, heeft de RCE een aantal projecten als praktijkvoorbeeld uitgelicht. De praktijkvoorbeelden op deze pagina gaan over projecten die te maken hebben met onderzoek naar schilderingen.

Onderzoekers bekijken de schilderingen van dichtbij

Digitale conditieopname op grote hoogte

Voor het eerst in Nederland vindt er een digitale conditieopname op ware schaal plaats van gewelfschilderingen. Half september 2020 is een onderzoeksteam van start gegaan. Bij de Grote Kerk Naarden wordt de conditie van de 500 jaar oude schilderingen op het tongewelf in kaart gebracht met behulp van een digitaal tekenprogramma. 

Publiek bekijkt de schilderingen in de Grote Kerk Naarden vanaf de steiger
Beeld: ©Studio Mascha
Publiek bekijkt de schilderingen vanaf de steiger

Steiger voor onderzoek is publiekstrekker

Voor onderzoek naar de conditie van het unieke beschilderde tongewelf in Grote Kerk Naarden was een steiger nodig van 26 meter hoog. Zo’n hoge steiger huren is kostbaar. Bovendien had het onderzoek gevolgen voor de exploitatie van de kerk. Dus toen alle publieksactiviteiten vanwege Covid 19 stopten, leek dat een extra financiële strop. Maar de beheerder van de kerk kwam met een creatieve oplossing.