Wat is Post 65 erfgoed?

Verschillende gemeenten, provincies en (erfgoed)organisaties werken aan het beheer en behoud van Post 65 erfgoed. De periode waar dit erfgoed over gaat en de type objecten die hieronder vallen, verschillen. Op deze pagina beschrijven we de definitie van Post 65 zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) die hanteert.

Post 65 staat voor de RCE voor de periode 1965-1990. Wij inventariseren dit erfgoed in Nederland, en richten ons daarbij op de volgende objecten:

  • aangelegde, gebouwde en ontworpen bouwwerken en constructies;
  • interieurs;
  • infrastructuur en weg- en waterbouw;
  • tuin en landschap;
  • stedelijke gebieden;
  • inrichting en aankleding van de openbare ruimte, inclusief kunst.

Maatschappelijke context Post 65 erfgoed

​​​​​​Van 1965 tot 1990 maakte Nederland heel veel maatschappelijke ontwikkelingen door. Denk aan de Dolle Mina’s, de toenemende welvaart, de oliecrisis, de verzorgingsstaat die tot stand kwam, de opkomst van de jeugdcultuur en democratisering, en verkrotting en woningnood. En dat zie je ‘buiten’ terug. Bijvoorbeeld aan woonerven, bloemkoolwijken, kantoorgebouwen, winkelcentra, recreatiegebieden, kerken, parken, etc. Deze ontwikkelingen hebben we gevat in zes verhaallijnen die de maatschappelijke context van de Post 65 periode duiden. De verhaallijnen worden uiteindelijk meegenomen in de waardering van de aan te wijzen objecten. Lees meer over zes maatschappelijke ontwikkelingen, belangrijke gebeurtenissen in de Post 65 periode en voorbeeldobjecten op de pagina met verhaal- en tijdlijnen.

Speciale aandacht voor gebieden

Een deelproject binnen het programma Post 65 richt zich specifiek op gebieden. Gebieden zijn tot nu toe namelijk nog wat onderbelicht gebleven in onderzoek naar Post 65 erfgoed. De voormalig staatssecretaris Gunay Uslu heeft daarom besloten dat naast een (beperkt) selectie- en aanwijzingsprogramma voor gebouwd Post 65-erfgoed ook een inventarisatie moet plaatsvinden van voor deze periode karakteristieke gebieden. Onder gebieden verstaan we bijvoorbeeld recreatiegebieden, woonwijken en stadsvernieuwingsgebieden, ruilverkavelingen, industriële gebieden, universiteitscampussen, infrastructuur voor verkeer, winkelcentra, en natuurontwikkeling.

Er spelen diverse grote opgaven die een ingrijpend beslag leggen op de ruimte in Nederland, zowel in de stad als daarbuiten: woningnood, verduurzaming, landbouwtransitie, waterbeheersing. Door grootschalige sloop/nieuwbouw of herontwikkeling staan ensembles en aanleggen uit de periode 1965-1990 onder druk. Naast dat daarmee mogelijke waarden en karakteristieken deels of geheel dreigen te verdwijnen, is kennis over deze waarden ook van belang om gebieden uit de Post 65-periode onderdeel te laten zijn van de oplossingen voor de grote ruimtelijke vraagstukken.