Museumtalent

De Museumtalentprijs is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017 ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de museale collecties in Nederland.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verzorgt de uitvoering van deze stimuleringsprijs voor jong talent in opdracht van de minister van OCW. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject aangeboden door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt €7.000 en de overige twee finalisten ontvangen een bedrag van €3.000 euro voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

foto van museumtalent 2021 Setareh Noorani en directeur van het Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen.
Beeld: Paul Tolenaar
Museumtalent 2021 Setareh Noorani en directeur van het Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen.

Winnaar en finalisten 2021

Setareh Noorani is de winnaar van de Museumtalentprijs 2021. De uitreiking vond plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Setareh Noorani is architect, onderzoeker en maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed. Als onderzoeker leidt Setareh sinds twee jaar het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut. Collecting Otherwise stelt voor om de collectie en de praktijk van het verzamelen en archiveren te lezen vanuit een perspectief dat aansluit bij de huidige maatschappelijke veranderingen. Het project richt zich op het ontwikkelen van alternatieve methoden voor het verwerven, classificeren en uitdragen van erfgoed. Setareh onderscheidt zich door programma’s te ontwikkelen met nieuwe perspectieven vanuit zorgvuldig theoretisch onderzoek.

De twee andere finalisten waren Lizanne Gille en Marieke Koppelmans.
Lizanne Gille werkt bij het Spoorwegmuseum in de functie van junior conservator en ontfermt zich over het collectieproject 'de Registratiefabriek'. Binnen het collectieproject zal het Spoorwegmuseum de achterstand van haar collectie waarderen, registreren, digitaliseren en ontsluiten.
Marieke Koppelmans is in een korte tijd gegroeid van projectleider naar programmamanager en lid van het managementteam van het Limburgs Museum. Zij heeft een cruciale rol bij het ontwikkelen en implementeren van de ambitieuze plannen van het museum op gebieden van programmering in het museum zelf, de programmering op locatie door heel Limburg en het Online Limburgs Museum.

Criteria genomineerde

 • Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs.
 • Belangrijkste werkzaamheden zijn musea gerelateerd.
 • Geeft zichtbaar blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op gebied van musea en collecties.
 • Heeft de ambitie om in 2021 deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject dat in overleg met de RCE en het Mondriaan Fonds tot stand komt.
 • Is betaald werkzaam voor en/of in de museumsector, in loondienst of als zelfstandige.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Vijf leden van de jury van de museumtalentprijs 2021
De juryleden van de Museumtalentprijs 2021.

De jury

Een jury met deskundigen vanuit de museumwereld beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op museale collecties. Voor de Museumtalentprijs 2021 bestaat de jury uit: Ralph Keuning (Museum De Fundatie), Dyonna Bennet (Mondriaan Fonds), Adrie Warmenhoven (Planetarium Friesland), Boukje Schaap (Museum Catharijneconvent, winnaar Museumtalentprijs 2019), Susan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marianne Splint (Museum Helmond).

Winnaars alle edities

 • 2021: Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut).
  Overige genomineerden: Lizanne Gille (het Spoorwegmuseum) en Marieke Koppelmans (Limburgs Museum).
 • 2019: Boukje Schaap (Museum Catharijneconvent).
  Overige genomineerden: Richard Kofi (Nationaal Museum van Wereldculturen) en Anouk Heesbeen (Museum de Lakenhal).
 • 2018: Davida de Hond (CODA).
  Overige genomineerden: Femke Veeman (EYE filmmuseum) en Brigitte Jansen (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).
 • 2017: Imara Limon (Amsterdam Museum).
  Overige genomineerden: Marleen Hartjes (Van Abbemuseum), Kristel Witkam (Haags Historisch Museum)