Museumtalent

De museumtalentprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de museale collecties in Nederland. De prijs voor jong museumtalent is in 2017 door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ingesteld. De winnaar ontvangt voor een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject van €7.000, aangeboden door het Mondriaan Fonds. De twee overige finalisten ontvangen €3.000.

Susan Lammers reikt de trofee voor het Museumtalent 2019 uit aan Boukje Schaap
Beeld: Tetsuro Miyazaki
Uitreiking van de talentprijs door Susan Lammers (rechts) aan winnaar Boukje Schaap, tijdens het Museumcongres in Kerkrade.

Boukje Schaap, projectleider bij Museum Catharijneconvent, is Museumtalent 2019

De prijs is 3 oktober op het Nationaal Museumcongres in Kerkrade uitgereikt door juryvoorzitter Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens de minister van OCW. Boukje Schaap krijgt een beeldje en een persoonlijk ontwikkelingstraject ter waarde van 7.000 euro aangeboden door het Mondriaan Fonds. De jonge projectleider ontvangt de prijs voor haar cruciale rol bij het succes van het ‘Grootste Museum’ van Nederland, waarbij zij zich richtte op de toegankelijkheid van een breed publiek aan religieus erfgoed door het hele land heen en de participatie van vele vrijwilligers. 

De andere twee finalisten, Richard Kofi (31), tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum van Wereldculturen oa in Amsterdam en Anouk Heesbeen (31), publiekscoördinator bij Museum de Lakenhal in Leiden ontvingen een cheque voor een buitenlandse congresreis van 3.000 euro gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Winnaars vorige edities

  • 2018: Davida de Hond (CODA).
    Overige genomineerden: Femke Veeman (EYE filmmuseum) en Brigitte Jansen (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).
  • 2017: Imara Limon (Amsterdam Museum).
    Overige genomineerden: Marleen Hartjes (Van Abbemuseum), Kristel Witkom (Haags Historisch Museum)