De onderzoekstraat

Het onderzoek dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uitvoert vindt voor een groot deel plaats in de zogenaamde ‘onderzoekstraat’. Een object, of monster daarvan, legt hier een weg af langs diverse meet- en analyseapparatuur om een antwoord op een specifieke vraag te krijgen. De onderzoekstraat van het Rijkserfgoedlaboratorium wordt bemenst door specialisten.

Intake voor onderzoek

Voordat een onderzoek start, wordt de vraag met de onderzoekers besproken in een intake. Heeft u ook een vraag of een probleem en wilt u deze voorleggen aan een van onze specialisten? Op de pagina Onderzoek en advies op aanvraag staat beschreven hoe dit werkt.

Het verloop van het onderzoek

Als de onderzoeksvraag voor iedereen duidelijk is, dan begint het onderzoek. Eerst wordt goed gekeken bij lage en hoge vergroting onder de microscoop. Organische en anorganische analyses leveren vervolgens stukjes informatie over materialen en samenstelling. Daarbij dienen de unieke referentiecollecties als vergelijkingsmateriaal. Apparatuur voor versnelde veroudering en het testen van fysisch-mechanische eigenschappen wordt ingezet om prognoses van de levensduur van voorwerpen te maken.