Interieurensembles

Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. Het gaat om kerken, buitenplaatsen, bestuursgebouwen, maar ook boerderijen en woonhuizen. In enkele gevallen is het samenspel zo bedacht en gemaakt, zoals Jachthuis Sint Hubertus op de Veluwe. De architect ontwierp niet alleen het huis zelf, maar ook de meubels, het tafelzilver en de lampen. De meeste ensembles echter zijn in de loop der tijd gegroeid.

De Tempelhof te Winssen

De Tempelhof te Winssen

Interieurensembles op de kaart

In heel Nederland zijn interieurensembles te vinden. In overleg met de erfgoedsector heeft de RCE ruim 70 voorbeelden uitgekozen. De verschillende soorten gebouwen uit allerlei historische perioden weerspiegelen de mensen die er woonden of werkten en leveren stuk voor stuk bijzondere verhalen en beelden op. De rijkdom van dit bijzondere erfgoed wordt daarmee goed zichtbaar. Een aantal kunt u bezoeken. Welke dat zijn, ziet u op Interieurensembles op de kaart.

Binnenkijken via Pinterest

Naast de kaart en - in sommige gevallen - een live bezoek, kunt u de beelden van een aantal prachtige interieurensembles bewonderen op Pinterest.

Interieur vlogs

Voor het Teylers Museum in Haarlem en de Fundatie van Renswoude in Utrecht maakte interieurvlogster Maartje van @Bartsboekje samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 2 video's. Zij ging op ontdekkingstocht in deze bijzondere panden, en was onder de indruk van de enorme hoeveelheid details en het gegeven dat deze interieurs er al eeuwenlang zo bij stonden. Bekijk de vlogs op ons YouTube kanaal! 

Interieurensemble van het Teylers Museum (filmpje)

Interieurensemble van de Fundatie van Renswoude (filmpje)

Aanmelden interieurensembles

Denkt u in bezit te zijn van, of kent u een interieurensemble? Meld uw ensemble dan aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Efgoed via het daarvoor bestemde webformulier.

Erfgoedwet

Het unieke karakter van interieurensembles krijgt steeds meer waardering en erkenning. Onder meer dankzij de Erfgoedwet. De Rijksdienst beoordeelt de aanmeldingen dan ook 'op de definitie van een interieurensemble' zoals omschreven in de Erfgoedwet (paragraaf 3.3.) en de bijbehorende cultuurhistorische waarde. Meer informatie over interieurensembles en de Erfgoedwet.

Theoretisch kader interieurensembles

Wilt u meer weten over interieurensembles, het wettelijk kader, de belevingswaarde of de verschillende vormen en categorieën? Of zoekt u informatie over de conservering en instandhouding voor bijvoorbeeld uw eigen ensemble? Neem dan een kijkje in het Theoretisch kader interieurensembles. Dit uitgebreide document van 53 pagina's heeft een klikbare inhoudsopgave en in- en externe links zodat u eenvoudig door de tekst kunt navigeren.