De rijkscollectie en cultuurgoederen van de Staat

De rijkscollectie is een onderdeel van de Collectie Nederland. Dit zijn alle collecties die eigendom zijn van de Staat der Nederlanden of waarvan de zorg aan de Staat is toevertrouwd (zonder eigenaar te zijn). Onder andere de verzelfstandigde rijksmusea zoals het Mauritshuis, het Rijksmuseum Amsterdam en het Muiderslot in Muiden beheren delen van de rijkscollectie. De collectie van het Van Gogh Museum is een voorbeeld van een collectie die aan de zorg van de Staat is toevertrouwd.

Onder de rijkscollectie vallen ook de collecties van ministeries die zij zelf hebben of die in beheer zijn bij musea. Voorbeelden zijn de collecties van het Ministerie van Financiƫn bij het Belasting- & Douanemuseum in Rotterdam en van het Ministerie van Defensie bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

De collecties die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beheert zijn eveneens onderdeel van de rijkscollectie. We noemen dat de 'Rijkscollectie RCE' en besteden er een apart onderwerp op deze website aan.