Turkse Kinderen

Weblog

Deze Turkse meisjes werden geschilderd door Tonny de Vré-Koekkoek.

Portret van twee meisjes, ten voeten uit.
Tonny (A.M.) de Vré-Koekkoek (1947), Turkse kinderen, 1982, olieverf op doek, 153 x 124 cm, inv.nr. DV2446

De Vré bezocht de Rietveld Academie in Amsterdam en daarna Ateliers ’63 in Haarlem, exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland en was actief in de beroepsvereniging van beeldende kunstenaars in de jaren 80. De Rijksdienst verwierf dit schilderij in 1982 via de Beeldende Kunstenaarsregeling, tegelijkertijd met een schilderij van deze kunstenaar van Turkse vrouwen, en in 1974 een zelfportret.

Op 9 augustus 1964 tekende Nederland een ‘gastarbeiderprogramma’ met Turkije waardoor veel Turken naar Nederland kwamen. Vanaf eind 1967 begon de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) Turkse gastarbeiders te werven om het personeelstekort op te lossen. Ze werden ondergebracht in woonoord Atatürk aan de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord, dat speciaal voor hen was gebouwd. Er was een kantine, een garage, een ziekenzaal en een bibliotheek. De mannen waren hun families vooruit gegaan, later kwamen vaak ook de gezinnen. De Turken waren een bron voor films, literatuur en beeldende kunst. Zo ook voor de Amsterdamse Tonny de Vré, die waarschijnlijk de kinderen van een van deze arbeidsmigranten heeft geschilderd.

Met hun ernstige gezichten zouden de kinderen ook in deze tijd geportretteerd kunnen zijn. De vreselijke aardbevingen in het zuiden van Turkije hebben velen huis en haard ontnomen. Het kan nog steeds: geef gul!