Een zwevend hartje

Weblog

In dit grote schilderij is met enige fantasie een figuur en profil te zien die een rood hartje in wil slikken of juist het heelal in blaast.

Afbeelding van wolkenachtige omgeving met in het midden een rood  figuur in de vorm van een hart
Guillaume (G.T.) Lo-A-Njoe (1937), Hoog in de bergen 2, ca. 1980, acryl en olieverf op doek, 152,2 x 142,5 cm, inv.nr. BK65246

Of kijken we hier van boven af naar auberginekleurige en groenbruine stukken land en een blauwe zee, en zweeft het hartje, zoals de titel lijkt aan te geven, hoog in de bergen naast de wolken? Schilder-tekenaar Guillaume Lo-a-Njoe wist het bij navraag niet meer. 

Lo-A-Njoe is een Nederlandse beeldend kunstenaar met Surinaamse roots. Hij volgde tussen 1953-1958 de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, een van de voorlopers van de Gerrit Rietveld Academie. In 1959 kreeg hij de Koninklijke subsidie voor vrije schilderijkunst, wat hem behalve erkenning ook na-ijver opleverde. Hoe doet zo’n zwarte jongen dat, vroegen zijn collega-studenten en docenten hem? Hij stoorde zich er weinig aan, maakte zijn spieramen, prepareerde de opgespannen doeken en bereidde zijn eigen verf met olie, eiwitten en pigmenten.

Dat deed hij ook in dit schilderij, een van de 87 die de Rijksdienst van hem heeft: schilderijen, tekeningen en affiches. Lo-A-Njoe maakt twee- en driedimensionaal werk in een kleurrijke expressieve stijl. In dit schilderij zijn de kleuren eerst met een spattechniek opgebracht en is het blauw tevoorschijn gekomen toen hij de vormen wegpoetste met een doek. Zo ontstond een ruimte waarin een hartje naar hartenlust kon zweven.