Kleuren tegen oogziektes

Weblog

Dit twee meter lange schilderij beeldt de huizen aan de Handelskade in Willemstad op Curaçao af. Voor de kleurrijke panden ligt de Annabaai; op de voorgrond is de Pontjesbrug te zien, de enige houten draaibrug ter wereld.

[De tekst gaat verder onder de foto]

  • Blik op de huizen aan de Handelskade in Willemstad op Curaçao. Voor de kleurrijke panden ligt de Annabaai; op de voorgrond is de Pontjesbrug te zien.

De in allerlei verschillende stijlen opgetrokken huizen dateren uit de eerste helft van de 17de eeuw, en staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk waren ze wit: het bouwmateriaal bestond uit stenen die van fijngemalen witte koraal waren gemaakt. Ze werden echter in 1817 in allerlei kleuren gesausd, omdat artsen dachten dat men oogziektes zou krijgen van het weerkaatsende zonlicht op de spierwitte gevels. 

Over de maker, de in 1952 in Den Haag geboren kunstenaar Erik Daniel Brusse, is weinig bekend. De voorstelling klopt min of meer met de werkelijkheid, zij het dat de kleuren van de panden en de opschriften een eigen interpretatie zijn. Was Brusse in Willemstad geweest of schilderde hij naar een foto? Toen hij dit panorama maakte woonde hij in ieder geval in Amsterdam, want daar leverde hij het in bij de commissie die in de hoofdstad de Beeldende Kunstenaarsregeling uitvoerde. Het pittoreske  doek werd ooit uitgeleend aan de ambassade in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso....Het hangt nu weer in het depot; op naar het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister in Willemstad?

Blik op de huizen aan de Handelskade in Willemstad op Curaçao. Voor de kleurrijke panden ligt de Annabaai; op de voorgrond is de Pontjesbrug te zien.
Erik Daniel Brusse (1952), Willemstad Curaçao, 1981, olieverf op doek, 71,9 x 201 cm, inv.nr. DV793