De bal toespelen

Weblog

Dit grote abstracte schilderij van Wil Bouthoorn hing eind jaren zestig in de werkkamer van Marga Klompé, de minister van CRM. Het kleurrijke doek werd in 1968 door het Rijk aangekocht en is een van de 88 werken die de Rijksdienst sinds de jaren vijftig van de kunstenaar verwierf. 

Abstract veelkleurig schilderij met allerlei vormen, rechthoekig, staand formaat.
Wil Bouthoorn (1916-2004), De bal toespelen, 1968, olieverf op doek, 124,5 x 99,5 cm, inv.nr. K68355

Bouthoorn kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij begon als figuratief schilder in olieverf en gouache, maar ontwikkelde gaandeweg een meer abstracte stijl. Hij heeft zich nooit begeven in de strijd die na de oorlog losbrandde tussen de voorstanders van vernieuwing en de verdedigers van de traditie, maar ging zijn eigen weg. Zijn werken zijn bouwsels van gestapelde vormen waarin objecten en vooral de menselijke figuur altijd herkenbaar blijven. Zo zijn in dit schilderij delen van een lichaam te zien; aan de zijkant links een arm en rechtsboven een hand die iets beetpakt. 

Het werk werd na aankoop uitgeleend aan minister Klompé. Ze vroeg zich wel af wat er met al die andere rijksaankopen gebeurde. Het hoofd van de afdeling Kunsten antwoordde dat die werden ondergebracht in een depot, waarop Klompé hem de opdracht gaf om actiever met de werken om te gaan. En zo geschiedde; er werden door heel Nederland ‘reizende tentoonstellingen’ mee gemaakt en er werd niet meer gewacht tot ze uitgeleend konden worden. Klompé speelde haar afdelingshoofd de bal toe: doe iets met die rijksaankopen!