Strandbeest in Amersfoort

Weblog

Het kunstwerk blijkt te kunnen bewegen. De directeur van de Rijksdienst wandelde met hem als ware het een dier aan de riem tijdens de opening op 13 september van het CCNL, het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort. Dit megadepot deelt de Rijksdienst met het Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en het Rijksmuseum. Het kunstwerk is de Animaris Elementaris Sixtus van Theo Jansen.

Op fantasiedier gelijkend sculptuur gemaakt van witte PVC buizen
Theo (T.G.J.) Jansen (1948), Animaris Elementaris Sixtus, 2011-2014, 67 x 72 x 69 cm, pvc-buis, lasdraad en cellotape, inv.nr. AB27759

Jansen, van oorsprong natuurkundige, maakt sinds 1990 meters hoge en lange beesten, die hij op het strand bij zijn woonplaats Scheveningen zelfstandig kan laten voortbewegen op de wind. Toen hij zich verdiepte in het gevaar van de stijgende zeespiegel, bedacht hij een methode om het duin te versterken door constructies van pvc-buizen, touw, kabelbinders, cellotape en petflessen zand ernaartoe te laten blazen, wat hij vervolgens in de praktijk bracht: de geboorte van de ‘strandbeesten’. Ze kunnen lopen, klapperen met hun vleugels en zweven. Jansen is er wereldberoemd mee geworden. De Animaris Elementaris Sixtus is het enige beest van Jansen in de rijkscollectie, geschonken door anonieme weldoeners en in tegenstelling tot de dwars-op-de-windlopers van huiselijk formaat.

Directeur RCE loopt met Strandbeest van Theo Jansen het CCNL gebouw binnen.
Directeur RCE loopt met Strandbeest van Theo Jansen het CCNL gebouw binnen.

Elk jaar maakt Jansen een nieuw bouwsel dat hij van vanaf de late lente laat lopen op het strand. Daarna leent hij ze uit aan steden over de hele wereld, dit jaar aan het Nederlands paviljoen in Dubai tijdens de Wereldtentoonstelling. In de herfst verklaart Jansen zijn creaties voor uitgestorven. Deze Animaris zal dat lot niet treffen; in het gloednieuwe depot zal het veilig het einde der tijden bereiken.