Unicum

Weblog

Dit afficheontwerp was een opdracht van de Firma Goudstikker, een florerende kunsthandel in Amsterdam, waar regelmatig verkooptentoonstellingen van zeventiende-eeuwse schilderijen werden gehouden.

Interpretatie van de "Vrolijke Drinker" van Frans Hals met bovenin de tekst "Collectie Goudstikker"
Martin Monnickendam (1874-1943) / L. van Leer en Co, Affiche Firma Goudstikker (1918), drukinkt/papier, 125,4 x 85,2 cm, inv.nr. ABAF6189

Datum en plaats werden onder de voorstelling ingedrukt, zodat de afbeelding meer dan eens kon worden gebruikt. Affiches met een opdruk uit oktober 1918 en november 1919 zijn te vinden in Nederlandse musea, maar dit affiche is nog niet ingedrukt, een unicum. Zoals linksonder is te lezen, werd de voorstelling gemaakt door Martin Monnickendam (‘del’ van delineavit, ‘hij heeft getekend’) en gedrukt bij L. van Leer en Co (‘impr’ van imprint).

De in zijn tijd bekende en gewaardeerde Monnickendam schilderde en tekende vlotte, zonovergoten taferelen, stadsgezichten, landschappen en portretten. De zon scheen. Tijdgenoten noemden hem een ‘kolorist’ en een ‘verfvirtuoos’. Hij ontwierp ook een aantal affiches. De Rijksdienst heeft acht werken van hem, waaronder dit ontwerp, een van de ruim zevenduizend affiches die het Kunstmuseum Den Haag in 1991 aan de Rijksdienst schonk.

De man op de afbeelding is een vrije interpretatie van de ‘Vrolijke drinker’ van Frans Hals. Deze man is echter broodnuchter en kijkt de beschouwer met licht vorsende blik aan, net of hij wil zeggen: ‘U komt toch ook naar de tentoonstelling?’ De meeste bezoekers zullen er vooral hebben rondgekeken; het goedkoopste werk was 700 gulden, meer dan 10.000 euro nu.