Een echte nepplant

Weblog

Deze blauwe pot met ‘takachtige uitstekels met uitgroeisels’ sierde tot voor kort de kamer van een medewerkster van de Rijksdienst. Bij de jaarlijkse vervangingsactie van de sanseveria’s en de ficussen was de hoge slanke tafel met daarop de vastgeschroefde pot ook al bijna meegenomen. De medewerkster had de grootste moeite om de ‘heren van de opruim’ te overtuigen dat het kunst was, geen echte plant.

Hoog, blauw geschilderd, houten tafeltje, piedestal, met daarop een blauwe, glazen, bolvormige vaas met daarin goudgeel geschilderde, gestileerde, takken zonder bladeren.
Karel Meijers (1945), Hera, 1984, geschilderd Abachihout en koper, 150 x 35 x 35 cm, inv.nr. K85218

Karel Meijers zou er hartelijk om hebben kunnen lachen. Dit is precies wat hij wil met zijn kunstwerken: de kijker op het verkeerde been zetten. Deze Hera is er een uit een serie van vier; er zijn (elders) nog een Demeter, Olympia en Venus – als waren het bevallige beelden uit de Griekse oudheid. Meijers werd na de fotovakschool illustrator en ging vervolgens allerlei andere artistieke werken maken: houten beeldjes van auto’s, koffertjes van plexiglas, linosneden, graffiti en etsen. Ze tonen allemaal een hoge mate van vakmanschap. Hij vindt een goede afwerking en presentatie belangrijk.

Van Karel Meijers bevinden zich 18 werken in de rijkscollectie; 15 aankopen en 3 via de Beeldende Kunstenaarsregeling. ‘Wil men een kunstwerk met een lach en een traan, iets abstracts en ook decoratiefs, iets vrijblijvends en toch diepzinnings, kortom, wil men een stukje intellectueel vakwerk dan is het werk van K.A. Meijers een uitstekende belegging’, schreef hij ooit eens blijmoedig. Niet voor niets is Kees van Kooten een liefhebber van zijn werk...