Erik Andriesse, Oponthoud, 1986

Weblog

‘Je staat even stil. Bij een lijn, bij een kleur, je ziet een bloem en hoort om je heen stemmen en schoenen maar nu reis je alweer verder’. De tekst is van Remco Campert, de amaryllis van Erik Andriesse. 

Affiche met afbeelding van een amaryllis, met daaronder de te tekst van een gedicht van Remco Campert: Oponthoud. Je staat even stil / bij een lijn, bij een kleur, / je ziet een bloem/ en hoort om je heen / stemmen en schoenen /  maar nu reis je al weer verder. Daaronder de namen Remco Campert en Erik Andriesse.
Erik Andriesse en Remco Campert, Oponthoud-Reis (1986), inkt op papier (offset), 115,5 x 82 cm, inv.nr. K83529

Tekstbeelden

Er werden vier van zulke affiches, zogeheten Tekstbeelden, gemaakt. In 1986 en 1987 hingen ze ieder twee maanden lang op de NS-stations. Dit affiche werd als eerste gepresenteerd op een perron van Den Haag CS onder luide klanken van de slagwerkformatie Slagerij van Kampen. De poëzie ging telkens over ‘reizen’ en de afbeelding sloot daarop aan. Vervolgens was er een van Bert Boogaard en Rutger Kopland (Weggaan), van Eli Content en Jacob Israël de Haan (Afreis) en van Vincent Rijnbende en Bert Schierbeek (De zee van Marmora). De Rijksdienst zorgde voor het beeldmateriaal, de Stichting Plint (Eindhoven) voor de vormgeving, de uitgave en de verspreiding.

Rusteloze kunstenaar

Erik Andriesse is bekend geworden door zijn schilderijen en tekeningen van bloemen, dieren, schelpen en skeletten. Met een tomeloze energie schetste hij in Artis levende en dode dieren, die hij in zijn atelier uitwerkte tot grote schilderijen en grafiek. Ook ontwierp hij borden en vazen met krokodillenpoten en exotische vissen. Hij maakte grote, kleurrijke voorstellingen van zonnebloemen, tulpen, irissen, maar ook fijn uitgelijnde studies van apenschedels en apenhandjes. Hij was een rusteloze kunstenaar, niet makkelijk in de omgang, gekant tegen de gevestigde kunstwereld. Hij stierf jong, onverwacht, aan een hersenbloeding.

Je staat even stil…

De Dienst heeft dertien werken van Andriesse. Schilderijen, houtsneden, pen- en penseeltekeningen en serviesgoed. Van dit affiche bezit de Dienst er nog vier, een vijfde exemplaar werd in 2008 overgedragen aan het prentenkabinet van het Rijksmuseum. Jammer genoeg geeft de Stichting Plint dit affiche niet meer uit. De tekst is nog steeds toepasselijk. Tussen de affiches met ‘Gij zult niet vloeken’ en ‘Als u dit leest ben ik er niet meer’, zou het Tekstbeeld van Andriesse en Campert het goed doen op de huidige stations. ‘Je staat even stil…'