W.H. Gispen, Fauteuil nr. 414, 1935

Weblog

Misschien zit u er nu wel op. Of staat er nog een in uw huis, of op uw werk. Een Gispenstoel. Dat wil zeggen een stoel die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd ontworpen door Willem Hendrik Gispen (1890-1981).

Stoel gemaakt van metalen buis en textiel.
W.H. Gispen, Fauteuil nr. 414 (1935), staal, bakeliet, ribfluweel, 73 x 55,5 x 65 cm, inv.nr. R12309

Dames fauteuil

Hier afgebeeld is de speciaal voor dames ontworpen fauteuil met de titel ‘Fauteuil. nr. 414’. Het was het in 1934-1935 geproduceerde paradepaardje van de firma Gispen dat werd geproduceerd tot 1966. De reclameaffiche voor deze damesfauteuil was dan ook voorzien voor een slapende zwarte kat met de tekst: ‘kenners prefereren een fauteuil van Gispen’. Het is een elegante stoel met voortreffelijk zit gemak. Het skelet wordt gevormd door een dubbele lus waarin het buisframe hangt dat zitting en rugleuning ondersteunt. Het omsluitende karakter van de rug gaat terug op comfortabele stoeltypen uit de achttiende eeuw. Traditie gecombineerd met ultramodern chroomstaal en een toen in auto’s gebruikelijke stofferingswijze. Een tegendraads pareltje. Aldus de reclametekst van de tegenhanger, nr. 412: de herenfauteuil. De damesfauteuil had een rondere rugleuning maar had hetzelfde comfort.

Koninklijke familie

Over de stoelen van Gispen schreven docent kunstgeschiedenis aan Universiteit van Leiden André Koch en conservator Sector Kunstcollecties Sylvia van Schaik in 2011 een handzaam langwerpig boek, dat onlangs zijn tweede druk beleefde. Opnieuw rolden 1000 exemplaren van de pers vol met foto’s van stoelen, lampen, windvanen, bureaus, affiches, werktekeningen en interieurs van industrieel ontwerper en binnenhuisarchitect Willem Gispen. Hij was bekend tot aan de Koninklijke familie toe. Koningin Juliana had het Kleurodeskbureau nr. 1261 met bijpassende stoel en Prins Bernhard een ’Sedes nr. 315’. Zelfs de bioscoopzaal van Paleis Soestdijk had door Gispen ontworpen stoelen. Er kon door 22 bezoekers een filmpje worden gepakt.

Rijkscollectie

De Rijksdienst heeft 310 meubels van Gispen in de collectie. Het merendeel is verworven in 1999 door een overdracht van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam aan het Instituut Collectie Nederland, de voorganger van de Rijksdienst. De firma Gispen had op zijn beurt in 1992 het NAi een schenking van Gispenmeubilair gedaan. Veel van de Gispenmeubelen van de Rijksdienst zijn serieproducten. Hij produceerde voor de oorlog ook unica in opdracht van particulieren en architecten. In 2002 en 2011 heeft de Stichting Gispen Collectie nog meer meubels geschonken aan het rijk. Daardoor heeft de Rijksdienst de grootste en meest gevarieerde verzameling Gispenmeubelen uit de periode 1930-1970 in de wereld. Tegenwoordig zijn het collectors items. Als u er dus op zit, wees er zuinig op!