Weblog

Anthonie Schotel, Roeibootjes, ca. 1925-1930

Ziet u het voor u? Een vroege zomerdag, de zon op het water, een zachte zwoele wind. U loopt langs de kade en in het water ziet u drie roeibootjes. Het hout is verteerd, de riemen zijn weg, het water kabbelt rustig om ze heen...

Schilderij van drie roeibootjes in een gracht van Anthonie Schotel.

Anthonie Schotel, Roeibootjes, ca. 1925-1930, o/d, 40 x 49,5 cm, invnr. AB15506

Ze zijn in de late jaren twintig van de vorige eeuw geschilderd door Anthonie (A.P.) Schotel (1890-1958), een in Dordrecht geboren kunstenaar die ‘de schilder van de Zuiderzee’ werd genoemd. Schotels schilderscarrière begon in 1915 met stemmingsbeelden van schepen aan de Dordtse Bomkade. In 1925 verhuisde hij naar Volendam, waar de motieven voor het oprapen lagen en het artistieke en commerciële klimaat gunstig was vanwege de schilders en de toeristen die er verbleven. Na de aanleg van de Afsluitdijk vestigde Schotel zich in 1929 in het kunstenaarsdorp Laren. Van daaruit bezocht hij de plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee. Daarnaast boden buitenlandse reizen, onder andere naar de Franse west- en zuidkust, volop inspiratie.

Schotels weduwe Elisabeth Schotel-Goedvolk legateerde na haar dood (in 1996) een groot aantal werken van haar man aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, aan het Dordrechts Museum en aan het Instituut Collectie Nederland, de voorganger van de RCE. Die kreeg 34 schilderijen en twee schilderskisten. Evenals dit schilderijtje verblijven de schilderskistjes in het depot in Rijswijk. De verf zit nog in klodders en strepen op het houten palet dat de compartimentjes met verf afdekt als de doos gesloten is. In het totaal behoren er 36 schilderijen van Schotel tot de rijkscollectie want in de jaren veertig van de vorige eeuw kocht het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen er al twee van hem. Dit schilderij hoorde tot de schenking in 1996. Hoewel het schilderij als titel ‘Roeibootjes’ draagt, draagt, zal de waterliefhebber nog een roeispaan mee moeten nemen, want er ligt er maar één in het bootje.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.