Agnes Brokerhof beloond met ICCROM Award 2023

De General Assembly van ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) heeft op 2 november de prestigieuze ICCROMaward uitgereikt aan Agnes Brokerhof, senior onderzoeker bij het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Brokerhof is beloond voor haar belangrijke bijdrage aan tal van ICCROM’s programma’s en projecten op het gebied van behoud van cultureel erfgoed, zowel in Nederland als internationaal.

De ICCROM Award wordt toegekend aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de organisatie of die bijzondere verdiensten hebben op het gebied van behoud, bescherming en restauratie van cultureel erfgoed. Agnes Brokerhof houdt zich sinds de jaren 80 bezig met materiaaltechnisch onderzoek naar en risicomanagement van erfgoed. Ze is sinds 1992 betrokken bij ICCROMen geeft wereldwijd trainingen en lezingen aan andere erfgoedprofessionals.

“Ik ben altijd verbaasd over het aantal projecten dat ICCROMover de hele wereld uitvoert en de blijvende impact die de organisatie heeft, ondanks dat ze met een relatief klein team werken”, zegt Agnes. “De impact van de organisatie is te danken aan de 'ICCROMized' professionals die ze zorgvuldig selecteren en verbinden in een krachtig netwerk. Ik ben er trots op een schakel in dat netwerk te zijn en mijn steentje bij te dragen. Ik voel me heel gelukkig dat ik altijd kan doen waar ik plezier in heb en plezier heb in wat ik doe; en dan word je daarvoor beloond... anderen moeten ook van mijn werk genoten hebben!”

[Tekst gaat verder onder de foto]

Twee personen staan voor een achtergrond met vlaggen
Beeld: ©ICCROM / Marco Santi Amantini
Agnes Brokerhof ontvangt uit handen van Ola Wetterberg, voorzitter van de General Assembly, de ICCROM Award 2023

Gerespecteerde onderzoeker

John Robbins, voorzitter van de ICCROM Council: Agnes Brokerhof is een internationaal actieve en alom gerespecteerde onderzoeker die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan vele ICCROM initiatieven. Haar bijdrage aan de conserveringstheorie, -wetenschap en -praktijk bestrijken een grote diversiteit aan erfgoed: van gebouwd erfgoed en natuurwetenschappelijke en geesteswetenschappelijke collecties tot hedendaagse kunst. De nadruk van haar werk ligt op het vinden van praktische en kosteneffectieve oplossingen voor problemen in erfgoedconservering en -beheer, en het ontwikkelen van nieuwe kennis en methoden om erfgoedinstellingen te ondersteunen bij het effectiever en efficiënter uitvoeren van hun werk.

Vrouw staat achter spreekstoel met vlaggetjes op de achtergrond
Beeld: ©ICCROM / Marco Santi Amantini
Agnes Brokerhof geeft een reactie op het ontvangen van de ICCROM Award 2023

Susan Lammers, algemeen directeur van de RCE: Wij zijn ontzettend trots dat Agnes een van onze collega’s is. Bij het Rijkserfgoedlaboratorium doet ze belangrijk werk als senior onderzoeker. Momenteel richten haar activiteiten zich op het begeleiden en toepassen van de principes van risicomanagement en waardenmanagement in de besluitvorming voor collectiezorg in advies­aanvragen. Zo ontwikkelt ze bijvoorbeeld samen met de afdeling Kunstcollecties van de RCE een besluitvormingsmodel voor het bruiklenen van objecten aan niet-museale organisaties. De erkenning vanuit ICCROM laat zien dat haar werk en expertise niet alleen voor het Nederlandse erfgoedveld van groot belang zijn, maar ook internationaal gezien en gewaardeerd worden. We feliciteren Agnes van harte met de ICCROM Award 2023.

Over ICCROM

ICCROMwerkt als intergouvernementele organisatie samen met lidstaten om erfgoed te beschermen. De organisatie werkt samen met en voor professionals die in de frontlinie van erfgoedbehoud werken, zoals wetenschappers, conservatoren, museumconservatoren, sitebeheerders, archivarissen, onderzoekers en archeologen. Maar ook de rol van gemeenschappen in het behoud van erfgoed is onderdeel van het werkgebied van de organisatie. ICCROMverbindt sinds 2017 al haar activiteiten aan de Verenigde Naties Agenda 2030 en de Sustainable Development Goals

De RCE vertegenwoordigt Nederland binnen de General Assembly van ICCROM en nomineert kandidaten voor de Council.