Verbinden van collecties met het Termennetwerk

Sinds dit jaar is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van het Termennetwerk, dat is ontwikkeld binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Het Termen­netwerk is een applicatie die het musea en andere erfgoed­instellingen mogelijk maakt om termen uit gedeelde thesauri en andere termen­lijsten te integreren in hun collectie­beheersysteem. Zo worden objecten beter vindbaar, beter met elkaar verbonden en wordt het voor gebruikers bijvoorbeeld mogelijk om meerdere collecties in één keer te doorzoeken. Op die manier creëren we uiteindelijk één netwerk van erfgoed­informatie.

Thesauri, termenlijsten en de RCE

Afbeelding van een computerscherm tekst

Met het beheer van het Termennetwerk verstevigt de RCE zijn rol in het verbeteren van de digitale ontsluiting van collecties en andere data binnen de erfgoedsector. Al enkele jaren biedt de RCE kosteloos toegang aan tot Poolparty: een online omgeving waarin erfgoedinstellingen gezamenlijk kunnen werken aan (online publiceerbare) thesauri of andere termenlijsten om objecten mee te beschrijven. Door de toevoeging van het Termennetwerk is het nu eenvoudig om deze thesauri aan te bieden voor het gehele erfgoedveld, zodat deze ze kan integreren in collectiebeheersystemen en andere toepassingen. Allerlei objecten worden zo gedocumenteerd en beter digitaal ontsloten. Nu wordt bijvoorbeeld op Poolparty gewerkt aan een thesaurus over cultuurgoederen uit de Tweede Wereldoorlog, termen om vlakglas objecten te beschrijven, en een termenlijst over brandweererfgoed. Voor zowel het Termennetwerk als Poolparty biedt de RCE ondersteuning, workshops en documentatie aan.

Help je mee het Termennetwerk nog beter te maken?

De RCE is erg benieuwd naar de manier waarop het Termennetwerk gebruikt en gewaardeerd wordt. Daarom is er een vragenlijst uitgezet om ervaringen op te halen. Iedereen die het Termennetwerk wel eens heeft gebruikt, of vanuit zijn of haar rol werkt met termenlijsten, collectiebeheer of andere erfgoeddata, kan de vragenlijst invullen.

De komende tijd worden vanuit de RCE en het NDE verschillende bijeenkomsten georganiseerd over het Termennetwerk, thesauri en gerelateerde onderwerpen zoals datakwaliteit en linked data. Houd hiervoor de website en agenda van het Netwerk Digitaal Erfgoed in de gaten.