Fototentoonstelling ‘Cultuur in tijden van gewapend conflict’ bij de RCE

Tot en met 28 juli is in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de fototentoonstelling ‘Cultuur in tijden van gewapend conflict’ te zien. Deze reizende expositie is samengesteld door de Nederlandse Unesco Commissie in samenwerking met de Koninklijke Landmacht. De tentoonstelling laat de impact zien van de vernietiging van cultureel erfgoed in conflictgebieden wereldwijd.

Ruimte met panelen met daarop foto's en teksten. Op de voorgrond een tafel met publicaties.
Fototentoonstelling Cultuur in Conflictsituaties van de Nederlandse Unesco Commissie en de Koninklijke Landmacht in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gewapende conflicten hebben grote impact op samenlevingen. Niet alleen door het enorme menselijke leed dat zij veroorzaken, maar ook door het verlies van cultureel erfgoed. Deze unieke fototentoonstelling brengt niet alleen de vernietiging van cultureel erfgoed in beeld, maar ook de grote veerkracht van samenlevingen en hun inspanning voor wederopbouw. De tentoonstelling bevat iconische beelden van grote pers- en documentair fotografen zoals Richard Peter sen, Katharine Cooper en André Luís Alves, maar ook van culturele hulpverleners die hun werk ter plaatse documenteerden. Speciale aandacht gaat uit naar Oekraïne, waar lokale vrijwilligers de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt om erfgoed te beschermen tegen de desastreuze gevolgen van de Russische invasie. De tentoonstelling is aangevuld met relevante publicaties uit de bibliotheek van de RCE.

Erfgoed in crisissituaties

Het thema ‘Erfgoed in crisissituaties’ is al tien jaar een prioriteit voor de Nederlandse Unesco Commissie. Met de tentoonstelling wil de Commissie aandacht vragen voor de impact die de vernietiging van cultureel erfgoed heeft. De fototentoonstelling was eerder te zien in het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel en het Nationaal Militair Museum te Soesterberg. Van 22 mei tot en met 28 juli is de tentoonstelling bij de RCE te zien in Amersfoort. De RCE is namelijk mede uitvoerder van de Haagse Conventie van 1954 waarin de bescherming van cultureel erfgoed bij gewapende conflicten internationaal is vastgelegd. Hierbij werkt de RCE nauw samen met het Nederlandse erfgoedveld, ook om cultureel erfgoed in andere crisissituaties te beschermen, zoals overstromingen, aardbevingen, grote branden en windhozen.

Erfgoedvernietiging wordt nog altijd ingezet als oorlogswapen. Tegelijkertijd kan erfgoed een startpunt zijn voor vrede en verzoening en is de terugkeer van erfgoed in de samenleving een belangrijke stap in het naoorlogse herstel. De tentoonstelling laat die verschillende aspecten zien en maakt duidelijk waarom we zo zorgvuldig moeten omgaan met ons eigen erfgoed en met dat van een ander. De expositie ondersteunt de missie van Unesco, ‘Peace in the minds of people, aldus Kathleen Ferrier, voorzitter van de Unesco Commissie.

De tentoonstelling ‘Cultuur in tijden van gewapend conflict’ is tot en met 28 juli te zien in de bibliotheek van de RCE. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op maandag 29 mei in verband met Tweede Pinksterdag).