Finalisten Museumtalentprijs 2022 bekend

Uit 14 aanmeldingen heeft de jury drie jonge professionals gekozen die meedingen naar de titel Museumtalent 2022. In alfabetische volgorde zijn dit: Tijmen Dokter (Nationaal Militair Museum), Marie Stel (Museum Het Valkhof) en Tim de Zeeuw (Teyler’s Museum).

Alle drie de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het museumveld en hun innovatieve werkwijzen. De uitreiking van de Museumtalentprijs vindt plaats op het Museumcongres op 6 oktober 2022.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

portretten van 3 finalisten
V.l.n.r.: Tijmen Dokter, Marie Stel en Tim de Zeeuw

Sinds 2017 is de door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingestelde Museumtalentprijs dé stimuleringsprijs voor jonge museumprofessionals. De Museumtalentprijs is bedoeld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren en biedt jonge talenten tot 32 jaar de kans een eigen ontwikkeltraject vorm te geven. De winnaar van de Museumtalentprijs ontvangt €3.000 en de overige twee finalisten elk €1.500.

Kandidaten worden voorgedragen door hun opdrachtgever of leidinggevende. Een gerenommeerde jury met deskundigen vanuit de museumwereld beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op museale collecties.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt in 2022 de uitvoering van deze stimuleringsprijs.

Beeldscherm met jury in online overleg
De jury van de Museumtalentprijs 2022, v.l.n.r.: Susan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, juryvoorzitter), Marianne Splint (Kunsthal Rotterdam), Vera Carasso (directeur Museumvereniging), Teus Eenkhoorn (directeur Nederlands Openluchtmuseum), Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut, winnaar Museumtalentprijs 2021) en Adinda van Wely (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, jurysecretaris)