CollectieCentrum Nederland wint BREEAM Award voor duurzaamheid

CollectieCentrum Nederland (CC NL) heeft eergisteravond in Londen een BREEAM Award gewonnen. Het gebouw werd door de jury geprezen omdat duurzaamheid van het begin van het project een van de belangrijkste aandachtspunten was. De jury noemt CC NL een voorbeeld van duurzaam collectiebeheer op basis van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Foto van de BREEAM Award voor duurzaamheid
BREEAM Award voor duurzaamheid

Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan gebouwen die toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid. CC NL won de BREEAM Award in de categorie Public Sector Project – Post Construction Award. CC NL biedt onderdak aan de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum.

Wim Hoeben, locatiemanager CC NL:

Met CC NL combineren we het behoud van de collecties met het behoud van de omgeving waarin we ons bevinden. Met deze BREEAM Award weten we ons daarin gesteund.

Fysieke geheugen van Nederland

CC NL werd in september geopend door toenmalig Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven. Het CollectieCentrum is het fysieke geheugen van Nederland waar ongeveer een half miljoen objecten worden bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken. In CC NL bevinden zich koninklijke tronen en kasten afkomstig van adellijke families maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën, een ruim 7000 kilo wegende stoommachine en een draaiorgel van meer dan vijf meter hoog. Dit maakt spannende dwarsverbanden zichtbaar die voorheen verborgen bleven.

Foto van de BREEAM Award voor duurzaamheid
BREEAM Award

Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor alle vier de partners een belangrijk speerpunt. Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaam­heid dan ook vanaf het eerste moment centraal. Die focus heeft geleid tot één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score op basis van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding - 5 sterren.

Minimum aan installaties

Het gebouw creëert met een minimum aan installaties het ideale klimaat voor het conserveren van historische objecten. Door de vloer van het depotgedeelte niet te isoleren en de wanden en het dak wel, zorgt de onderliggende aardlaag voor een constante temperatuur. De binnenwanden zijn van kalkzandsteen, die de vochthuishouding reguleren. Op het dak van het gebouw liggen meer dan 2100 zonnepanelen waarmee het gebouw volledig in zijn eigen energiebehoefte voorziet. Het gebouw beschikt over een Warmte Koude Opslag en voor het doorspoelen van de toiletten wordt regenwater gebruikt.

Natuurontwikkeling

Ook bij de inrichting van het terrein om het gebouw was duurzaamheid en natuurontwikkeling leidend. Er is gekozen voor een ontwerp dat maximaal bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna. Dat er al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw zijn gesignaleerd geeft aan dat dit is gelukt. Een wadi, die overtollig regenwater opvangt en vasthoudt, in combinatie met lokaal voorkomende plantensoorten zorgt ervoor dat water geven in de zomer niet nodig is en er dus geen drinkwater wordt verspild.

Restauratieaterlier CC NL
Beeld: ©Lucas van der Wee
Restauratieatelier CC NL