'Villa van Buisman' rijksmonument

Vandaag heeft Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens de minister van OCW, Villa Groot Lageland 5 in Zwartsluis aangewezen als rijksmonument.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst was o.a. wethouder Gerrit Knol aanwezig van de gemeente Zwartewaterlanden, waar Zwartsluis deel van uit maakt.  

Mevrouw en de heer Meijerink ontvangen uit handen van Susan Lammers het Rijksmonumentenschildje en bijbehorende documenten.
Beeld: ©RCE / Kasper Veenstra
Mevrouw en de heer Meijerink ontvangen uit handen van Susan Lammers het Rijksmonumentenschildje en bijbehorende documenten.

De villa is gebouwd in 1938. Industrieel H. Buisman (bekend van de koffieverbeteraar) gaf architect F.J. Gouwetor de opdracht voor het ontwerp. Vooral door de inspanningen van de huidige en de vorige eigenaren kan deze vergeten parel nu worden toegevoegd aan de rijksmonumentenlijst. Bij verschillende aanwijzingsprogramma’s werd dit pand over het hoofd gezien.

Omdat de huidige en de vorige eigenaar zeer zorgvuldig met het pand zijn omgesprongen is het interieur nagenoeg in tact gebleven met de te verwarmen buizengarderobe van Van Gispen, de entreehal met Carrara marmer in Livre Ouvert techniek en de Bruynzeelkeuken van Piet Zwart als hoogtepunten.