Fotowedstrijd Cultuur in Natuur

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Natuurmonumenten organiseren vanaf 27 augustus 2019 de fotowedstrijd 'Cultuur in Natuur'. Met de wedstrijd nodigen we amateurfotografen uit om erfgoed van Natuurmonumenten te bezoeken en te fotograferen. Maandelijks worden er twee winnaars gekozen.

Fort Kijkuit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Kijkuit is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Cultureel erfgoed in relatie tot natuur

De komende maanden worden ingezonden foto’s beoordeeld door professionals van zowel Natuurmonumenten als de RCE.

Jurylid Stefan Claessens is professioneel fotograaf en beeldredacteur bij Natuurmonumenten: “De opdracht is even simpel als uitdagend: maak de mooiste foto van cultureel erfgoed op de terreinen van Natuurmonumenten. Erfgoed is een breed begrip: het gaat niet alleen om buitenplaatsen en kastelen, maar ook om boerderijen, molens, grafheuvels, heggenlandschappen en eendenkooien”.

Stef de Graauw, functioneel applicatiebeheerder bij de RCE en fotograaf: "De combinatie cultureel erfgoed in relatie tot natuur is een veelzijdig thema dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt en heel creatief benaderd kan worden. Ook met eenvoudige apparatuur is het mogelijk om aansprekende foto’s te maken".

De inzendingen worden beoordeeld op technische aspecten, maar compositie, creativiteit en originaliteit wegen net zo zwaar mee. Maandelijks worden twee winnaars gekozen, één door de vakjury en één door het publiek. Winnaars ontvangen een waardebon voor een culturele excursie van Natuurmonumenten.

Samenwerking

Natuurmonumenten en de RCE werken samen om erfgoed te beschermen en te behouden. Mark van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten is Nederlands grootste particulier erfgoedbeschermer en de RCE is een onmisbare partner op gebied van bescherming en behoud van en kennis over erfgoed. We willen samen erfgoed meer toegankelijk maken voor het publiek. Deze fotowedstrijd is een invulling van deze ambitie”. Een andere manier om mensen te betrekken bij ons erfgoed en ons werk is het openstellen van gebouwen voor publiek. Ook kennisontwikkeling en kennisuitwisseling zijn belangrijke pijlers van de samenwerking.

Meer informatie en meedoen? Kijk op natuurmonumenten.nl/fotowedstrijd-cultureel-erfgoed.