Natuursteencollecties digitaal ontsloten

Zowel de TU Delft als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezitten een uitgebreide lithotheek. Dat zijn collecties natuursteen die behulpzaam zijn bij het identificeren van minder gangbare steensoorten.

Natuursteencollectie
Beeld: ©RCE
Natuursteencollectie

Via de website www.monumentenkennis.nl/82/lithotheek worden beide collecties nu ontsloten. Van de stenen is een aantal basiskenmerken opgenomen en daar waar mogelijk zijn bijzonderheden vermeld. De stenen zijn geordend via de gestandaardiseerde terminologie van de Bestekstermen voor Natuursteen. Hiermee wordt identificatie en toepassing van natuursteen eenvoudiger voor architecten, conservators en onderzoekers.  

De collectie van de Rijksdienst bevat voornamelijk bouwstenen die zijn verzameld door de Rijksbeeldhouwers als Van der Schaft en Slinger en later door de natuursteenadviseurs van de dienst, vaak in het kader van restauratieprojecten. Daarnaast zitten er diverse decoratieve stenen in de collectie.

De collectie van de sectie Heritage & Architecture aan de TU Delft bestaat uit twee delen: het ene deel met bouwstenen, straatstenen en decoratieve stenen is verzameld vanaf het einde van de 19e eeuw door de leerstoel Bouwstoffen van professor Van der Kloes. Het andere deel betreft stenen die zijn overgedragen uit de collectie van het Mineralogisch-Geologisch Museum van de voormalige faculteit Mijnbouwkunde  van de TU Delft. Deze stenen zijn (vermoedelijk) verzameld tijdens studiereizen; niet al deze stenen zijn als bouwsteen gebruikt.