Na 60 jaar weten we nu wie er op dit dubbelportret staan

Op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht is sinds kort een muurschildering te zien die is gemaakt naar een schildering van Dolf Henkes. Een bijzonder eerbetoon. Niet alleen aan de Rotterdamse kunstenaar die zijn onderwerpen koos uit de wereld om hem heen: de mensen, stillevens, haven, landschappen en Rotterdam, zijn stad. Maar ook aan de bewoners.

Van links naar rechts: portret van twee jongens, de muurschildering op Katendrecht en fotoportret  Dirk van Bergem (foto Joop Reijngoud)
Beeld: Foto: Joop Reijngoud
Vlnr: schildering van Dolf Henkes, de muurschildering op Katendrecht en Dirk van Bergem (foto Joop Reijngoud)

Henkes spaarde zijn hele leven voor een eigen museum op Katendrecht, de wijk waar hij woonde en op het laatst van zijn leven ook zijn atelier had. Dat museum is er nooit gekomen, maar er is nu wel een openbaar kunstwerk.

In 1956 portretteerde de kunstenaar twee Katendrechtse jongens in aandoenlijke zondagse witte bloesjes met stropdas en strikje. Toen het dubbelportret in 2015 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd uitgeleend voor een tentoonstelling in het Verhalenhuis Belvédère op het schiereiland, werden de twee tieners herkend: Dick van Bergem (rechts) met vriendje Jan Breestraat. Dit was de aanleiding om het portret om te zetten in een gevelschildering op de hoek van een straat in de wijk. Het beeld is ingedikt om te passen in een van de 9 ornamentenlijsten die in het verleden bestemd waren voor geschilderde advertenties.

De nieuwe of opgeknapte muurschilderingen in de gevellijsten kwamen er op verzoek van de bewoners. Voor de nieuwe invulling van de lijsten ging hun voorkeur uit naar werk van kunstenaars die woonden in de wijk.

De schilderingen zijn aangebracht door reclameschilders van Atelier Leo Mineur, een bedrijf dat al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw muurschilderingen maakt. Eind 2017 start er bij het Verhalenhuis Belvédère een tentoonstelling over Leo Mineur. Aan die tentoonstelling geeft de Rijksdienst het portret van de twee Katendrechtse jongens voor de tweede maal in bruikleen.

In 1989 liet Dolf Henkes nagenoeg alle werken uit zijn atelier op Katendrecht en een substantieel geldbedrag na aan de Nederlandse Staat. Daarmee kwam zijn nalatenschap terecht in de kunstcollectie van het Rijk, beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedSinds 2014 werkt de Rijksdienst samen met het Verhalenhuis aan het toegankelijk en zichtbaar maken van de nalatenschap van Dolf Henkes.