17 april Platform Collecties van overheden

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort + online

Zet in mijn agenda

De eerste platformbijeenkomst van het nieuwe platform Collecties van overheden heeft als thema 'Roerend erfgoed in monumenten'. 

Collecties van overheden zijn vaak in beheer bij gemeentelijke of provinciale musea. Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen beheren daarnaast collecties in eigen kantoren en gebouwen. Denk aan kunstcollecties, historische interieurs of objecten die bij de historie van het gebouw horen. Zowel de museale gebouwen als de overheidsgebouwen kunnen een rijks- of gemeentelijk monument zijn. 

Hoe gaan overheden om met de complexiteit van roerend erfgoed in monumenten? Wie is waar verantwoordelijk voor? Hoe kun je samen optrekken met andere overheden en professionele organisaties bij de zorg voor het erfgoed? Tijdens de platformbijeenkomst vertellen diverse sprekers hierover vanuit hun eigen praktijk.

Binnen dit platform zoeken we verbinding om ervaringen te delen en samen kennis te ontwikkelen. We sluiten de middag af met een netwerkborrel.

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig. Op het formulier kunt u aangeven of u live of digitaal aanwezig wilt zijn. U ontvangt een bevestiging per mail over uw wijze van deelname. 

Programma

Tijd Onderwerp
13.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
13.50 Digitale inloop
14.00

Welkom en inleiding door Iris Looman, afdelingshoofd Roerend Erfgoed (RCE)

14.10 Introductie Platform Collecties van overheden
Alexandra van Kleef (RCE) introduceert dit nieuwe platform en stelt de de programmacommissie voor.
14.30 Hedendaagse kunst in een Monument: Kan het weer weg?
Imee Luteijn (Rijksvastgoedbedrijf) vertelt over de kunsthistorische waarde van kunstwerken uit de Rijkscollectie Percentagekunst in monumentale gebouwen.
15.00 Historische interieurs in Amsterdam
Onno van den Muysenberg (gemeente Amsterdam) vertelt over beheer en bescherming van interieurs in bijzondere monumenten.
15.30 Pauze
15.45

Kasteel Slangenburg
Conservator Yuri van der Linden (RCE) vertelt over de complexe geschiedenis van dit kasteel. Een verhaal met een goed einde.

16.15

Introductie Collection Care Solutions
Door Arrianne Zeijlemaker (zelfstandig specialist preventieve conservering & collectiemanagement)

16.20

Discussie
Tegen welke onderwerpen lopen overheden aan als het gaat om roerend erfgoed? Wat kunnen aandachtspunten voor dit platform zijn? Welke onderwerpen kunnen op de agenda voor vervolgbijeenkomsten?

16.45 Afsluiting
17.00 Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken.