18 maart Interieurplatform - Het belang van de plattegrond, is de leidende rol van de structuur lijdend?

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Het online interieurplatform heeft als onderwerp: Het belang van de plattegrond: is de leidende rol van de structuur lijdend? Tijdens deze kennisbijeenkomst zullen de waardevolle structuren in monumentale interieurs in de schijnwerpers staan.

Als het om waardevolle interieuronderdelen gaat wordt vaak gedacht aan de afwerking zoals stucwerk, kleur en schilderingen, wandbespanningen of parket. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de vele roerende onderdelen zoals gordijnen, schilderijen, meubelen en beelden.

Veel minder aandacht is er voor de structuur van het interieur, hoewel dit ook een essentieel onderdeel is. Of het nu gaat om binnenmuren, deuropeningen, balklagen of om een insteekverdieping, gang of lichtschacht. Vaak ligt er vanuit het verleden - meestal vanuit de eerste bouwfase - een goed en doordacht ontwerp, dat door latere aanpassingen is aangetast of gewijzigd. Als de structuur wordt veranderd, kloppen verhoudingen en lijnvoeringen vaak niet meer, waardoor ook de logica van interieur en architectuur wordt aangetast.

En niet alleen vanuit monumentale waarden, maar ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het niet aan te raden om bestaande elementen als binnenmuren weg te halen. Kleinere vertrekken vragen immers minder energie om deze te verwarmen.

Tijdens dit Interieurplatform zullen vijf sprekers vanuit verschillende invalshoeken ingaan op het belang van de structuur in het interieur. Ze geven inzicht in interessante vondsten en behaalde resultaten en delen graag hun ervaringen en kennis.

Aanmelden

Dit webinar is gratis, maar aanmelden is wel nodig. U ontvangt een bevestiging per mail én daarbij de link waarmee u deel kunt nemen aan de bijeenkomst. Bewaar deze bevestiging daarom goed tot het webinar!

Programma

Tijd Onderdeel
13.30 Start programma & welkomstwoord
13.35 Met de deur in huis: onderzoek naar de entreeruimte van de historische woonhuisplattegrond in Nederland
door Wouter van Elburg, onderzoeker architectuurhistorie, Universiteit van Amsterdam
13.55 Vragen & discussie
14.05 De wens van de opdrachtgever, de mogelijkheden van het gebouw en de visie van de architect
door Camiel Berns, architect/eigenaar, BERNS architectuur
14.25 Vragen & discussie
14.35 Pauze
14.45 Ontvangen, wonen en werken. Amsterdamse grachtenhuizen: hun indeling, gebruik en routing (1860-1920)
door Coert Krabbe, architectuurhistoricus, Monumenten en Archeologie Amsterdam
15.05 Vragen & discussie
15.15 Nieuw gebruik in oude structuren: over de kansen en beperkingen bij verbouwingen van monumenten
door Natasja Hogen, zelfstandig erfgoedadviseur, Natasja Hogen Erfgoedadvies
15.35 Vragen & discussie
15.45 Pauze
15.55 Aan de indeling herkent men het huis. Over het belang van de plattegrond
door Jan van der Hoeve, zelfstandig bouwhistoricus, bureau voor bouwhistorisch onderzoek J.A. van der Hoeve
16.15 Vragen & discussie
16.25 Afsluiting door dagvoorzitter