02 december Congres Collectietoegankelijkheid

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

In de reeks bijeenkomsten Collecties & Musea is er op 2 december een congres over collectietoegankelijkheid.

Wat komt er kijken bij een bruikleen? Wat behelst de Code Bruikleenverkeer 2017 en hoe kan deze praktisch worden ingevuld? Welke clichés bestaan er in ons vakgebied en zijn deze te weerleggen? En hoe kunt u zich aansluiten bij Collectienederland.nl? Zomaar wat onderwerpen die aan bod komen op deze middag.

Tijdens het congres gaan we, naast een plenair gedeelte, in deelsessies uit elkaar. Met als doel om elkaar te inspireren, kennis te delen en gezamenlijk nieuwe wegen te verkennen.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Voor wie?

Dit congres is met name bedoeld voor professionals werkzaam bij collectiebeherende instellingen, musea, kastelen en overheden.

Programma

Tijd

12.30 uur

Inloop met koffie en thee

13.00

Welkom door Susan Lammers, algemeen directeur RCE

13.10

Inleiding door Iris Looman, strategisch adviseur roerend erfgoed & rijkscollectie RCE, en Robert Verhoogt, senior beleidsmedewerker, directie Erfgoed & Kunsten, OCW

13.25

Nee zeggen is makkelijk! Een gesproken column waarin Laura van Breen, hoofd Kunstcollecties RCE, kijkt naar onze patronen bij bruiklenen en toegankelijkheid

13.35

Start workshops

13.40

Workshops ronde 1

14.35

Pauze

15.05

Workshops ronde 2

16.00

Terugblik op de middag door de dagvoorzitter en afsluiting met een netwerkborrel.

Aanmelden en meer informatie

Het maximaal aantal deelnemers aan deze bijeenkomst is inmiddels bereikt. U kunt zich alleen nog aanmelden voor de wachtlijst. Dat kan met dit aanmeldformulier. Mochten er plaatsen vrijkomen door afzeggingen zullen we het u laten weten.

Op dit formulier kunt u tevens opgeven welke workshops u bij voorkeur bijwoont.

Workshops

Deelnemers kunnen in totaal twee workshops bijwonen. Via een top 3 kunt u aangeven welke workshops uw voorkeur hebben; wij houden daar bij de indeling zo goed mogelijk rekening mee. Op de middag zelf hoort u waar u bent ingedeeld.

a) Niet-museale bruiklenen
Daphne Nieuwenhuijse (adviseur bruiklenen, RCE) en Agnes Brokerhof (sr. onderzoeker, RCE)

Elke voor publiek toegankelijke locatie is een kans om een collectie te laten zien, om publiek te bereiken, om de waarde te vergroten. Museaal is mooi, maar niet-museaal is veel spannender.

Met deze workshop wil de RCE met andere bruikleengevers ervaringen uitwisselen met bruiklenen aan niet-museale organisaties. Discussieer mee over verschillende voorbeelden, uitdagingen en oplossingen.

b) Collectie Nederland: context creëert meerwaarde (alleen 1e ronde)
Hans Schraven en Frank Bergevoet (sr. adviseur roerend erfgoed, RCE)

Het platform Collectie Nederland biedt de mogelijkheid om objecten uit verschillende museumcollecties op één plek digitaal toegankelijk te maken en in samenhang met elkaar te tonen.

Dit maakt het mogelijk objectrelaties te bewaren in de vorm van virtuele tentoonstellingen en objectdata verder te verrijken. Wat kunnen we nu al, en waar gaan de ontwikkelingen naar toe? Denk mee over de toepassingen van de enorme hoeveelheid objectdata en over de vraag of aansluiting op Collectie Nederland toegevoegde waarde heeft voor de toegankelijkheid van de collectie van je eigen instelling.


c) Hoe maak ik een ‘verborgen’ collectie toegankelijk? (alleen 2e ronde)
Frank Bergevoet (sr. adviseur roerend erfgoed, RCE). Gast: Charlotte Boelens (Projectleider Studieverzameling EWI bij TU Delft)

De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft bezit een enorme studieverzameling Elektrotechniek. Ze bestaat uit o.m. meet- en regelapparatuur, componenten communicatieapparatuur, televisies, radio’s, computers, weerstanden en buislampen. De collectie is slecht bekend bij het grote publiek. Op welke wijze zou deze bijzondere en veelzijdige verzameling fysiek en digitaal beter toegankelijk gemaakt kunnen worden voor een groter publiek? Denk mee over toekomstscenario’s van deze technische verzameling en doe inspiratie op voor de collectie van je eigen instelling.

d) Kunst: voor de eeuwigheid?
Workshopleider n.t.b.

Mag erfgoed verslijten door het te gebruiken? En is het streven om cultuurgoederen maximaal toegankelijk te maken juist? Aan ronde tafels bespreken we verschillende stellingen. Discussieer mee in deze filosofische workshop waarin deelnemers worden geprikkeld op een andere manier over collecties en tentoonstellingen na te denken.

e) Bruiklenen: hoe maken we het makkelijker en goedkoper?
Wobke Hooites (Registrar/coördinator collectie, Kröller-Müller Museum) en Janneke Martens (Registrar Bruikleencoördinator, Rijksmuseum Amsterdam)

De afgelopen jaren zijn maatregelen genomen en wetten doorgevoerd om de collectiemobiliteit binnen Nederland te vergroten. De Erfgoedwet moet bruiklenen eenvoudiger én goedkoper maken. Althans, in theorie. Maar werkt het ook in de praktijk? In deze workshop onderzoeken we of theorie en praktijk op elkaar aansluiten. Wat werkt wel en niet, en vooral: hoe kan het beter. De workshop wordt zeker geen lezing of opsomming van problemen. We willen met elkaar concrete verbeterpunten opstellen.